Prološki učenici u obrazovnom procesu posjetili Tursku

I Osnovna škola Ivan Leko Proložac sudjeluje u europskim projektima razmjene nastavnika i učenika Erasmus+. U Tursku, u grad Bodrum, otputovalo je šest učenika sedmih i osmih razreda u pratnji dviju profesorica Jelene Bajto i Nikoline Petričević. Zahvaljujući ciljevima ove LTTA mobilnosti, sudionici su kroz radionice imali priliku naučiti o zdravim stilovima života – zdravoj prehrani, sportu i rekreaciji, osnaživanju mentalnog zdravlja i jačanju socijalnih kompetencija.

Uz razgledavanje povijesnih i kulturnih znamenitosti i upoznavanje druge kulture te susretima i razmjenom iskustava s turskim i poljskim kolegama, utjecalo se na usavršavanje engleskog jezika uz radionice koje su se odvijale upravo na tom jeziku.

Učenjem u multikulturalnom okruženju učenici su na praktičan razvili kulturalnu svijest i osjećaj za identitet što je jedan od glavnih ciljeva projekta Erasmus+.

Inače, Erasmus+ je vrlo uspješan program EU namijenjen potpori obrazovanju, osposobljavanju mladima i sportu u Europi koji se posljednjih desetak godina profilirao kao vodeći sustav neformalnog obrazovanja. Učenici i učitelji kroz aktivnosti i projekte imaju priliku učiti putujući, širiti vidike i svjetonazore i steći dragocjena iskustva koja potom mogu prenijeti u zajednicu i matične škole.

Posjet Turskoj i provedba projekta The Best Tip for Healthy Diet: Cook It Yourself and Keep Away from Fast Food nisi prvi ni jedini internacionalni projekt u kojem sudjeluje OŠ Ivan Leko; u posljednjih nekoliko godina sudjelovali su u još nekoliko europskih projekata.

Izvrsna suradnja i iskustva koja su nam potvrdile i profesorice Bajto i Petričević bit će motiv i za sljedeće aktivnosti od kojih su neke i već dogovorene s europskim kolegama. Učenici su, također, izrazili veliko zadovoljstvo sudjelovanjem na projektu, zahvalni na pruženoj prilici i neprocjenjivom iskustvu.

Prološka škola još je jednom pokazala da prati trendove i da svoji radom i kvalitetnim kadrom bez problema može stati uz bok i puno poznatijim europskim obrazovnim perjanicama.