23. Muka Kristova – Noć kad Imotski postaje Jeruzalem

Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale rijeke posjetitelja koji su došli gledati uprizorenje 23. Muke Kristove. Prije nego što je u samostanskom vrtu započeo dramski prikaz, gvardijan fra Zoran Kutleša izmolio je Anđeo Gospodnji, a potom je zahvalio sponzorima ovogodišnje Muke i svima koji su na bilo koji način pridonijeli da se Muka izvede. Posebno je zahvalio najstarijem sudioniku Rati Boriću koji je u Muci kao apostol od samoga početka, i to od 1998. godine. U dramski prikaz uvela nas je pjesma muškoga zbora, a nakon toga započela je scena Posljednje večere koja je donijela ozračje radosti i Kristove ljubavi i prijateljstva. Iz te svečanosti i osvijetljenosti blagovališta Isus s apostolima ulazi u tamu i tjeskobu Getsemanskoga vrta. Nakon scene Uhićenja uslijedila je (ispred općine) scena Suđenja pred Pilatom gdje je prvi put otkad se izvodi Imotska Muka, Pilat izgovorio čuvene riječi: EVO ČOVJEKA! Poseban dramski naboj ovoj sceni dala je židovska svjetina koja je impresionirala mnoge snagom svoje izvedbe.

Imotske ulice postale su ulice Jeruzalema – ulice Isusova Križnoga puta. Kamenim pločama koračali su rimski vojnici, Veliki svećenici, dvojica razbojnika i mnoštvo glumaca amatera odjevenih u židovsku odjeću, a cijelim putem obasjavala ih je titrava svjetlost baklji i pratila pjesma zbora „Puče moj“. Na putu do Golgote (na Tinovim skalinima) odigrale su se dirljive scene Susreta s Majkom, Veronikom, jeruzalemskim ženama i Šimunom Cirencem koji je pomogao ponijeti Isusu križ do Kalvarije (Topane), mjesta gdje se odvijaju završne scene Muke. Ivan Šabić, glumac amater koji je glumio Isusa, vrlo je impresivno i duboko proživljeno prikazao posljednje trenutke Isusova života, no i svi ostali bili su izvrsni u svojim ulogama uspjevši donijeli na scenu snažnu emociju koja je dirnula srca gledatelja koji su pratili njihovu izvedbu. Ovogodišnji dramski prikaz Muke po mnogočemu će ostati upamćen: nagovještavala se kiša i nevrijeme, a Gospodin je darovao tihu i mirnu noć obasjanu mjesečinom i zvijezdama.

Osim prikaza uživo, Imotska Muka doprla je i putem internetskoga prijenosa u svaki kutak svijeta. Tiskan je i poseban letak, svojevrsni vodič s lokacijama na kojima se izvode pojedine scene Muke, a u gornjem desnom kutu letka otisnut je i QR kod čijim se skeniranjem otvara kratki povijesni osvrt o dramskom prikazu Muke Kristove u Imotskom. Franjevački je samostan, uz pomoć Turističke zajednice Imota te Pučkog otvorenog učilišta Imotski, postavio i četiri džambo plakata u Opuzenu (u smjeru Dubrovnika), u Makarskoj, Splitu i u Zagrebu. Ovogodišnju Muku možete vidjeti u videozapisu i fotogalerijama (autor Bošpko Ćosić).

Fra Ivo Rastočić