Ponedjeljak , 15 srpnja 2024
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

30 godina Treće imotske bojne

1. lipnja 1991. godine ispred vojarne Kamenmost po prvi pua se postrojila Treća imotska bojna koja je kasnije ušla u sastava Četvrte gardijske brigade. Poslije kraće obuke kreću i ratne akcije prvo u u obrani Kruševe, zadarskog i šibenskog zaleđa, zatim dubovačkog područja da bi sve završilo pobjedonosnom Olujom. U teškim ratnim okršajima poginulo je 31 njezin pripadnik dok je stotinjak lakše ili teže ranjenih. Njihova imena su danas pročitana kod spomen obilježja Topana. Kroz brigadu je tijekom četverogodišnjeg ratovanja prošlo oko 600 pripadnika. Povijest će zabilježiti da nisu izgubili ni jedne bitke te su bili strah i trepet neprijatelju.
Danas su tim povodom položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja Topana. Vijence su položili iz Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja i Imotskih sokolova. Zatim je vijenac u ime Hrvatskog sabora položio je Ivan Budalić. U ime Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja vijence su položili državni tajnik u Ministarstvu branitelja Špiro Janović te savjetnik Dinko Tandara. Poslije toga vijence su položila izaslanstva Županije, Grada Imotskog, okolnih općina, Grada Vukovara, branitelji Škabrnje, 9. bojne HOS-a.
U crkvi Svetoga Frane služena je misa za sve poginule i umrle pripadnike Treće imotske bojne.
Poslije toga održan je mimohod ulicama Grada Imotskog.
Ispred hotela Imota postavljena je izložba ratnih fotografija Treće imotske bojne. Izložba je na otvorenom prostoru i može se pogledati do 3. lipnja 2021. godine.
U pripremi je i monografija o Trećoj imotskoj bojni.