33 godine HDZ-a u Imotskoj krajini

U subotu 20. siječnja 1990. godine u kino dvorani u Imotskom održana je osnivačka skupština, tada Općinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice za Imotski.

Prije ovog skupa, 25. studenoga 1989. godine održan je tajni sastanak HDZ-a za mjesta Lovreć i Cistu Provo u Lovreću na kome je bilo oko 200 građana. 30. prosinca 1989. godine u Slivnu je održan prvi javni skup HDZ-a na području tadašnje Općine Imotski. O svemu ovome pisala je Imotska krajina u broju 442. od 20. siječnja 1990.

U Imotskoj krajini broj 443. od 10. veljače 1990. godine čitamo o održanoj osnivačkoj skupštini 20. siječnja 1990. Pošto sam i sam bio na tom skupu, lako se je sjetiti svih događaja. Kino dvorana je bila pretijesna da primi sve one koji su htjeli nazočiti ovom skupu. U dvorani je bilo oko 800 članova i simpatizera HDZ-a i izvan dvorane ih je ostalo nekoliko stotina! Oni su došli ne samo iz Imotskog, susjedne Hercegovine, Ploča, Metkovića, Sinja, Splita, Omiša i drugih mjesta. Skup je počeo pjevanjem hrvatske himne Lijepa naša. Iza velikog hrvatskog grba za govornicu je stao prof. Marijan Milinović. On je u pozdravnom govoru posebno pozdravio goste iz Zagreba – Nevena Juricu i Ivana Bobetka te dodao: „Vjerujem u vašu političku zrelost i vjerujem da ćemo ovu skupštinu započeti i završiti dostojanstveno“. Naime, ovaj skup se održavao samo 15 dana poslije splitskog skupa HDZ-a u hotelu Marjan na kome je govorio predsjednik HDZ-a Franjo Tuđman. Tada je HDZ-e proglašen od vladajućih „strankom opasnih namjera“. Bilo je i prijedloga da se imotski skup odgodi za „bolja vremena“ ali i zabrani HDZ-a.

Marijan Milinović je dao riječ predsjedniku Inicijativnog odbora za Imotski Juri Šitumu. On je kazao da je HDZ hrvatska i demokratska stranka kako joj i ime kaže. Ne žele biti nacionalisti i ne mrze nikoga. Žele bolji život za svakoga u Hrvatskoj, slobodu i demokraciju za sve njene građane. Već tada je HDZ imao oko 1200 članova na imotskom području.

Poslije njega u ime Središnjice govorili su Neven Jurica i Ivan Bobetko.

Bilo je još desetak govornika iz Imotskog i okolnih mjesta. Brzojavi potpore došli su iz cijele Europe.

   Cijela Jugoslavija čekala je što će se toga dana dogoditi u Imotskom. Na sreću sve je prošlo u najboljem redu, bez ijednog incidenta. Moj izvještaj iz Imotskog prvo je objavljen u Dnevnim novostima Radio Zagreba koji je to i potvrdio.

    Na istoj skupštini u prvi Općinski odbor HDZ-a za Imotski izabrani su: Jurica Šitum – predsjednik, Slobodan Šimunović – potpredsjednik, Boro Delipeter – tajnik, Ante Nenadić – blagajnik, Miroslav Budimir – koordinator, Ante Ljubičić, Ivan Pleić, Blago Vrebac, Vlade Sočo i Mate Nenadić.

   Sve poslije ovog skupa je samo povijest. HDZ će prerasti u najbrojniju i najjaču stranku u hrvatskoj povijesti.

    33.-a obljetnica HDZ-a održat će se u petak 27. siječnja 2023. godine u dvorani Glazbene škole u Imotskom. Očekuje se da na skupu bude nazočan i predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković.