Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

34. obljetnica osnutka HDZ-a u Imotskom

U subotu 27. siječnja 2024. godine bit će svečano obilježena 34. obljetnica održavanja osnivačke skupštine Općinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice za Općinu Imotski. Osnivačka skupština održana je točnije 20. siječnja 1990. godine u kino dvorani u Imotskom. Bio je to najveći skup jedne političke stranke u Imotskom jer je u dvorani bilo preko 700 članova i gostiju kako s imotskog područja tako i susjednih dalmatinskih i hercegovačkih mjesta. 

Prije ovoga događaja treba spomenuti poznati skup HDZ-a u Hotelu Marjan u Splitu koji je održan 6. siječnja iste godine. Tada je HDZ prozvan kao „stranka opasnih namjera“ te je bilo mišljenja da se skup u Imotskom odgodi. Desetak vodećih članova stranke imalo je hrabrosti i odlučilo održati osnivačku skupštinu. Odmah na početku skupštine predsjedajući, sada pok. prof. Marijan Milinović je upozorio nazočne na ozbiljnost i razumijevanje trenutka u kome se skupština održava. Skup je protekao u najboljem redu, bez i jednog incidenta ili govora mržnje prema bilo kome što su priželjkivali tadašnji vlastodršci. Zato se s nestrpljenjem očekivalo moje izvješće sa skupa koje je objavljeno tog dana u Dnevnim novostima Radio Zagreba u 15 sati i u Dnevniku Radio Splita u 16 sati.

      Sjećajući se tih dana te poginulih branitelja i članova HDZ-a, kao i prvog Predsjednika RH-a dr. Franje Tuđmana, bit će u 14 sati održano polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod spomen obilježja Topana. U 15 sati je svečana sjednica u kino dvoranu na kojoj se očekuju visoki stranački i državni dužnosnici. Poslije svečane sjednice bit će zajedničko druženje članova i simpatizera HDZ-a.