Petodnevno “Erasmus+” projekt održan u OŠ “Josip Vergilij Perić” u Imotskom

U sklopu Erasmus+ projekta “A heritage for each country, a Europe for everyone” u Osnovnoj školi „Josip Vergilij Perić“ u Imotskom od 9. – 13. svibnja 2022. god. boravilo je 27 učenika i učitelja iz Italije, Portugala, Rumunjske i Turske.

Projektne aktivnosti koordinirala je Ivana Ćosić, prof. engleskog jezika, a djelatnici i učenici Škole kroz niz pomno osmišljenih predavanja, radionica i drugih sadržaja prezentirali su kulturnu baštinu Imotskog i Hrvatske gostima iz partnerskih inozemnih škola što je, uz usavršavanje komunikacije na stranim jezicima, zapravo i glavni cilj projekta.

U ponedjeljak, 9. svibnja 2022. god., nakon međusobnog upoznavanja i obilaska Škole, svečani program dobrodošlice održan je u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Imotskom. Voditelji programa, učenici Andrija Divić i Lucija Gudelj, bili su odjeveni u narodne nošnje.

Ravnateljica Škole Monika Pavlović Grabovac, prof., i koordinatorica projekta Ivana Ćosić, prof., održale su prigodne govore dobrodošlice na engleskom jeziku čestitajući svima i Dan Europe koji se obilježava upravo 9. svibnja. Nakon toga je prikazana i video prezentacija o Školi koju je izradila Ivana Ćosić, prof. Školski zbor pod ravnanjem Lucije Gulin, prof., izveo je hrvatsku himnu „Lijepa naša“ i pjesmu „Ljubav nema granica“ koju je inače napisao Filip Zlatar, prof. glazbene kulture, a s kojom je Školski zbor nastupio na Festivalu „Mali Split“ 2018. god. te osvojio 1. nagradu u tinejdžerskoj kategoriji.

Dramska skupina pod mentorstvom Eleonore Jonjić-Olujić, prof., izvela je recital „Jezik roda moga“ prema tekstu Petra Preradovića te igrokaz „Vilinsko počivalo“ u sklopu kojeg su učenici Ivan Medvidović, Luka Bago i Anđelko Ćapin zapjevali gangu koja je tipična za imotski kraj.

U svečanom programu nastupili su ženska klapa „Cvit“ iz Glazbene škole „Dr. fra Ivan Glibotić“ pod ravnanjem Vanje Domazet, prof., te Mandolinski orkestar Imotski pod umjetničkim vodstvom Antonele Rebić, prof., a svojim izvedbama tradicionalnih dalmatinskih pjesama oduševili su naše goste.

Nakon toga učenicima i učiteljima podijeljeni su radni materijali za projektne aktivnosti: dnevnici/ rokovnici s otisnutim logom OŠ „Josip Vergilij Perić“, logom Erasmus+ te logom ovog konkretnog projekta i fotografijom Modrog i Crvenog jezera na koricama, kao i detaljnim programom projektnih aktivnosti koje je izradila Ivana Petričević, prof., i turističkim brošurama za goste koje je donirala Turistička zajednica Imota. Uz rokovnike, dobili su i kemijske olovke s natpisom škole domaćina.

U popodnevnim satima za sudionike projekta organiziran je izlet po Imotskoj krajini uz obilazak Dva oka, Galipovca i Zelenog jezera, a zbog kiše su ostali planirani obilasci odgođeni za četvrtak.

U utorak, 10. svibnja 2022. god., Ivana Ćosić, prof. engleskog jezika, i Bojan Vučković, prof. povijesti i geografije, održali su predavanje, a potom i radionicu na temu Geografija Hrvatske. Na radionici geografije učenici su bojali reljef Hrvatske, učili o UNESCOVIM spomenicima, nacionalnim parkovima, ugroženim vrstama u Hrvatskoj te izradili dječju kartu Hrvatske na koju su lijepili sličice najistaknutijih znamenitosti u Hrvatskoj. Nakon radionice učenici i učitelji OŠ „Josip Vergilij Perić“ poveli su goste u Dubrovnik koji ih je očarao svojom ljepotom.

Trećeg projektnog dana, u srijedu, 11. svibnja 2022. god., Marijana Lelas, prof. engleskog jezika, i Denis Đerek, prof. povijesti, održali su predavanje i radionicu iz hrvatske povijesti. Učenici su tijekom radionice izradili plakate o slavnim Hrvatima koristeći digitalni alat Canva. Nakon toga su učenice Gorana Kukavica i Marija Bekavac održale prezentaciju o hrvatskoj tradicionalnoj glazbi i plesovima, a u sklopu glazbene radionice učenici škole domaćina pod vodstvom Katije Nikolić, učiteljice razredne nastave, otplesali su Vinjansko kolo te podučavali goste osnovnim koracima tog tradicionalnog plesa. U popodnevnim satima gosti su s domaćinima obilazili Split i njegove znamenitosti.

U četvrtak, 12. svibnja 2022. god., Ružica Knezović Prlić, prof. engleskog i hrvatskog jezika, održala je predavanje i radionicu iz hrvatske književnosti s naglaskom na Hasanaginicu, baladu koja se veže uz imotski kraj. Tijekom radionice iz književnosti učenici su crtali stripove, raspravljali o ženskim pravima, izradili Hasan-agin toranj i napravili naslovnicu knjige u digitalnom alatu. Nakon toga su obišli Hasanaginičin park, Modro jezero i Topanu te se stepenicama spustili na glavni gradski trg. Prirodne ljepote Imotskog i cijele Imotske krajine goste su ostavile bez daha, osobito fenomeni krša Modro i Crveno jezero.

U večernjim satima u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Imotskom održana je kulturološka večer, a publika je uživala u sceni iz predstave „Hasanaginica“ koju su izveli ravnateljica Škole Monika Pavlović Grabovac i njen kolega Mijo Zidar, mag. novinarstva. U 2. dijelu kulturološkog programa nastupila je ženska klapa „Neviste“ pod umjetničkim vodstvom Katarine Šimunović, a izvela je 2 tradicionalne imotske klapske pjesme. Iste večeri su gostima iz Rumunjske i Turske dodijeljeni prigodni autentični darovi i certifikati o sudjelovanju budući da oni putuju ranije u petak. Program kulturološke večeri na hrvatskom i engleskom jeziku vodile su profesorice Ružica Knezović Prlić i Ivana Ćosić. Nakon toga, u dvorištu i atriju školske zgrade, uz bogatu i raznoliku ponudu hrane i pića te uz tradicionalnu glazbu gosti su imali priliku kušati tipična imotska jela koja su pripremili učitelji i roditelji naših učenika.

Zadnjeg projektnog dana, u petak, 13. svibnja 2022. god., gostujući učitelji su s ravnateljicom Škole Monikom Pavlović Grabovac, prof., i koordinatoricom Erasmus+ projekta Ivanom Ćosić, prof., diskutirali o sličnostima i razlikama obrazovnih sustava njihovih država s obrazovnim sustavom u Hrvatskoj. Uz stručno vodstvo Marijane Lelas, prof., učenici su na radionici međusobno prezentirali bilješke i zaključke zabilježene u rokovnicima tijekom prethodnih pet projektnih dana.

Na završnoj svečanoj priredbi održanoj u Pučkom otvorenom učilištu sudionicima projekta iz Portugala, Italije i Hrvatske podijeljeni su prigodni darovi i certifikati o sudjelovanju. Inače, certifikate o sudjelovanju kao i pozivnice za goste te prigodne kartice koje su gostima podijeljene uz darove izvrsno je dizajnirala zamjenica koordinatorice Erasmus+ projekta Ivana Petričević, prof.

Posebna atrakcija za sve učenike bila je majica s likom poznatog nogometaša Ante Rebića, Imoćanina, bivšeg učenika ove Škole, koji je vlastoručno potpisao sve majice namijenjene kao dar domaćim i stranim učenicima.

Na kraju svečane ceremonije Školski zbor pod ravnanjem Lucije Gulin, prof., izveo je „Odu radosti“ (himnu Europske unije), a učenice Gorana Kukavica i Marija Bekavac zajednički su izvele završnu svečanu skladbu.

Djelatnici, učenici i ravnateljica Škole uložili su neizmjerno puno truda kako bi prezentirali bogatu kulturno nasljeđe Imotske krajine i Hrvatske općenito, ali su također stekli nova prijateljstva radeći na projektu te se raduju predstojećim putovanjima u Tursku, Portugal, Rumunjsku i Italiju.

Ravnateljica Monika Pavlović Grabovac, prof., u ime Osnovne škole „Josip Vergilij Perić“, kao i u osobno ime posebno se zahvaljuje:

  • Pučkom otvorenom učilištu u Imotskom, ravnateljici gđi Ankici Jukić i ostalim djelatnicima na gostoprimstvu, ustupljenom prostiru, tehnici, kostimima iz „Hasanaginice“ i svekolikoj pomoći;
  • Glazbenoj školi „Dr. fra Ivan Glibotić“, ravnatelju gosp. Darku Rimcu, prof., ženskoj klapi „Cvit“ i njihovoj voditeljici Vanji Domazet, prof., na tehničkoj i ljudskoj podršci i sudjelovanju u svečanom programu;
  • Mandolinskom orkestru Imotski i voditeljici Antoneli Rebić, prof., na sudjelovanju u svečanoj ceremoniji dobrodošlice;
  • ženskoj klapi „Neviste“, voditeljici Katarini Šimunović te predsjednici i osnivačici klape Maji Punoš Rebić, prof., na sudjelovanju u programu kulturološke večeri;
  • Miji Zidaru, mag. novinarstava, na sudjelovanju u zajedničkoj izvedbi scene iz „Hasanaginice“;
  • Turističkoj zajednici Imota i direktoru gosp. Luki Kolovratu na doniranim promidžbenim materijalima za goste;
  • poznatom nogometašu, Imoćaninu, bivšem učeniku ove Škole gosp. Anti Rebiću na susretljivosti i činu ljubaznosti kojim je unio radost u srca svih učenika sudionika u projektu;
  • svim djelatnicima i učenicima Škole, a osobito koordinatorici projekta Ivani Ćosić, prof., i njenoj zamjenici Ivani Petričević, prof., kao i svima ostalima koji su intenzivno sudjelovali u pripremi, organizaciji i realizaciji projektnih aktivnosti;
  • roditeljima učenika i svima ostalima koji su na bilo koji način pomogli da ovaj projekt uspije.

Ravnateljica: Monika Pavlović Grabovac, prof.