Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

60 godina enigmatike Zdravka Žarkovića

Umirovljeni profesor Zdravko Žarković ovog mjeseca slavi rijedak jubilej – 60 godina ustrajnog bavljenja zagonetaštvom i enigmatikom, objavivši u šest desetljeća više tisuća raznih enigmatskih vrsta na hrvatskom i francuskom jeziku. Tako mu je posvećen i novi broj riječkoga enigmatskog lista Feniks. Čestitamo!

Feniks, 6. listopada 2022.

Zdravko Žarković “Caper” rođen je 14. svibnja 1945. u Palešniku kod Garešnice, ali je rodom iz imotskih Poljica. Profesor je francuskog jezika i filozofije, radio je kao diplomat u Francuskoj i Švicarskoj, a danas živi kao umirovljenik u Zadru, nastavljajući svoj hobi zagonetaštva te je brojne skupine francuskih turista upoznao s ljepotama i znamenitostima našega priobalja.

3. listopada 1962. objavio je svoj prvi enigmatski rad, a u svojoj prvoj knjizi Imotska razglednica (Imotski, 2017.) objavio je izbor zavičajnih stihova, aforizama i najuspjelijih križaljki, premetaljki, rebusa i zagonetki, jezikoslovnih majstorija koje je potpisivao i imenima Caper i Zdražar.

U proteklih 60 godina surađivao je u brojnim zagonetačkim listovima u bivšoj državi Jugoslaviji te u samostalnoj Hrvatskoj, punih devet godina (1968.-1976.) uređivao je križaljku u zadarskome Narodnom listu…    

U tjedniku Vikendu je 1970. godine u križaljku na lik 25×17 uspio uvrstiti 45 tematskih pojmova, zemljopisnih naziva s jadranske obale. Prvi je u nas objavio križaljku 7×7 bez crnih polja (Čvor križaljka, 1974.); po broju objavljenih kvadrata 7×7 (tristotinjak) vjerojatno je hrvatski, možda i svjetski rekorder.

Baveći se aforistikom, posebno sportskom, objavio je više od 400 aforizama o nogometu u Sportskim novostima. Zaokupljaju ga posebnosti hrvatskoga jezika, pa rado spominje (gostujući onomad i u Globalnome sijelu HRT-a) kako je prvi otkrio hrvatsku riječ sa sedam uzastopnih suglasnika: SANSKRTSKI.

Kao vrstan znalac francuskog jezika, Francuze, naciju visoke kulture i razvijene enigmatike, zadivio je na njihovu terenu složivši legendarna četiri križaljkaška kvadrata 7×7 na francuskom.

Sljedeće godine trebala bi mu izaći nova knjiga s izborom aforizama, s kojima je uvršten u više godišnjih zbornika Udruge hrvatskih aforista i humorista.

Evo dvije mozgalice! Najprije zavičajni anagram:

TI MI JAKO KRASNA!

(Rješenje: Imotska krajina)

Koja je jedina riječ u hrvatskome jeziku u kojoj se jedan do drugoga nalaze par istih samoglasnika i par istih suglasnika?

                   (VAKUUMMETAR)