Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

60 učenika sudjelovalo na Robokupu u Imotskom

Kao što to većina entuzijasta i zaljubljenika u tehničku kulturu vjerojatno već zna, Robokup je ekipno natjecanje učenika viših razreda osnovnih škola iz elementarne robotike koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom, županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, osnovnim školama te Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a sve s ciljem popularizacije tehničke kulture diljem RH. Naglasak se pri tom stavlja na sustavno i kvalitetno tehničko obrazovanje djece i mladih. Natjecanje je provedeno uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Hrvatska zajednica tehničke kulture, zajedno s Hrvatskim robotičkim savezom, Zajednicom tehničke kulture grada Splita, Zajednicom tehničke kulture grada Imotskog, Turističkom zajednicom „Imota“ i OŠ „Stjepan Radić“, pomno je organizirala sve detalje državne razine Robokupa 2023. kako bi natjecanje prošlo na zadovoljstvo svih mentora i učenika koji su se marljivo pripremali tijekom cijele godine!

Državna razina ovogodišnjeg Robokupa je promijenila mjesto odvijanja natjecanja pa je ono tako održano u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u gradu Imotskom! Sudionici natjecanja su stoga, osim na samom natjecanju, imali priliku sudjelovati i na vođenim obilascima, upoznati novu sredinu u kojoj su se našli, posjetiti određene znamenitosti, te prošetati stazama Geoparka Biokovo-Imotska jezera. Sve navedeno je provedeno u organizaciji Turističke zajednice Imota.

Natjecanje je provedeno u razdoblju od 21. do 23. travnja 2023., a službeno otvaranje natjecanja je održano u subotu. Otvorenju su prisustvovali čelnici lokalne samouprave, djelatnici škole domaćina te brojni uvaženi gosti. U sklopu otvaranja, kako bi obilježili ovaj posebni događaj, sve nazočne su prigodnim riječima pozdravili Ana Marija Radeljić, zamjenica gradonačelnika grada Imotskoga, predsjednik Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić, ravnatelj domaćina natjecanja OŠ Stjepana Radića Marko Mendeš, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Damir Tomić te ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja RH Momir Karin.

Momir Karin je otvarajući natjecanje istaknuo važnost održavanja jednog ovakvog velikog natjecanja u jednom manjem mjestu kao što je grad Imotski, napomenuvši kako su upravo mala mjesta središta kulture i duha. Tu su primjedbu opravdali i učenici OŠ „Stjepan Radić“, koji su za otvorenje natjecanja pripremili nekoliko izvrsnih glazbeno-scenskih izvedbi, s naglaskom na nematerijalnu kulturnu baštinu grada Imotskog.

Na natjecanju je sudjelovalo 60 učenika: 19 natjecateljskih ekipa iz raznih područja RH, te jedna ekipa iz BiH. U tri dijela natjecanja, svaka je ekipa trebala „udružiti snage“ kako bi svladala primjenu teorijskih znanja pri izradi različitih strujnih krugova (upravljanje elektromotorima pomoću kliznih prekidača), izradu modela automatizirane rasvjete uzpomoć LED-a, tipkala i fotootpornika, upravljanje robotskim vozilom pomoću daljinskog upravljača, te izradu koda za autonomnu vožnju robota po određenom dijelu staze. Zadaci nisu bili jednostavni, ali svi su natjecatelji dali sve od sebe i međusobno surađivali. Pri tom su usvajali nova znanja i stjecali vrijedna iskustva koja će im kasnije zasigurno biti od koristi. Po završetku natjecanja su objavljena imena učenika koji su ostvarili najbolje rezultate na natjecanju, kako u sveukupnom poretku, tako i u zasebnim kategorijama (strujni krugovi, programiranje mikroupravljačkog sučelja i programiranje robotskog vozila). Prva tri mjesta u sveukupnom poretku pripala su:

1. učenicima OŠ Gustava Krkleca, Zagreb – Bruno Sladilo Rališ, Bojan Dinković i Saša Apostolovski, mentor Josip Jurić;

2. učenicima OŠ Montovjerna, Dubrovnik – Ivica Banović, Stijepo Pendo i Luka Eljuga, mentor Marko Giljača;

3. učenicima OŠ „Petar Zrinski“, Čabar – Luka Lipovac, Kevin Kovač, Vlado Belečetić, mentorica Tanja Šbalj Kocet.

Sudeći po reakcijama sudionika i gostiju, ovo imotsko izdanje državne razine Robokupa je ispunilo sva očekivanja, pa su dobri izgleda da će Imotski biti domaćinom toga natjecanja i sljedeće godine.

Tomislav Nikolić