90. rođendan Tončića Jonjića uz klapsku pismu

Tončić Jonjić jedan je od živih legendi klapskog pjevanja u Solinu, a svoj 90. rođendan proslavio je prigodnim druženjem s prijateljima, naravno, uz nekoliko starih pučkih napjeva.

Tončić (Karlo) Jonjić rođen je 13. travnja 1933. u Grubinama kod Imotskoga u težačkoj obitelji Mile i Stipe “Ljolje”, koji su imali četvero djece. S 18 godina, u rujnu 1961. dolazi raditi u Solin i već u veljači 1962. uključuje se u Zbor crkve Gospe od Otoka, a ubrzo i u Pučke pivače Gospe od otoka s kojima je aktivno pjevao sve do prije desetak godina.

Tončić je izučio stolarski zanat i bio je poznat meštar koji je mnogima vrsno izradio kućni namještaj. Malu stolarsku radnju imao je u svojoj kući u Vranjicu u koju je uselio 8. kolovoza 1967. – pamti Tončić još točno sve datume na pragu desetog desetljeća svog života. S nedavno preminulom suprugom Celom imao je četvero djece, a dočekao je šest unuka i jednu unučica.

Pjesma mu je sve, uz nju se odmarao nakon napornog rada pilajući i blanjajući razne profile dasaka, i rado se sjeća svoje glazbene karijere:

Pjevao sam bariton i duboki bas (basso profondo) s Ljubom Katićem, bio sam i u klapi Salona, koju je vodo Ante Parać, a najviše u Pučkim pivačima, koje su vodili slavni Ljubo Stipišić Delmata pa zatim Ivan Grubišić Šimunov, Mirko Mikelić i drugi dirigenti. Snimili smo i nekoliko audiokazeta, a znali smo zapjevati oko 120 crkvenih i starih pučkih napjeva, sve ih je zapisao pokojni Neven Poljak, a tko zna gdje je ta bilježnica završila – kazuje nam Tončić, kojemu želimo da doživi i stotu.

Najdraža mi je stara solinska narodna pisma Zapivala tica mala, ali ju je teško pjevati jer ima puno fjoreti – otkriva nam Tončić, koji je tu pismo zapjevao i na svojoj maloj rođendanskoj fešti: