Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

Autobiografska knjiga “miljenika Božjeg” Petra Nikolića

Imotski ogranak Matice hrvatske objavio je knjigu „Život dida Petra”, autobiografske zapise 83-godišnjeg Petra Nikolića, poznatoga geodeta koji je radio u Splitu i Trogiru, negdašnjega predsjednika Hrvatskoga geodetskog društva. Knjigu je posvetio svojim unucima Luciji i Luki. Petar je zadnjih godina teško bolestan, ali je smogao snage da ispiše ovo zanimljivo štivo koje je predstavio pred malim krugom prijatelja u svom domu u Dioklecijanovoj palači, s prekrasnim pogledom na splitsku rivu.

U glazbenom dijelu programa nastupio je student Rikardo (u knjizi s imenom Antonio) te klapa Iskon.

Petar Nikolić rođen je 1. veljače 1940. u Imotskom u siromašnoj obitelji s bratom Ivicom, a majka Mara se, iako bez stalne plaće, izborila za njihovo školovanje. Petar je završio studij geodezije u Zagrebu, radeći u Splitu i Trogiru unaprijedio je rad geodetskih uprava, uveo fotogerametriju, suautor je računalnog geodetskog programa Katozor, jedan od osnivača splitske Srednje geodetske škole…

Iskreno, emocionalno, ali i dokumentarno, s brojnim nadnevcima, ispisao je na 300 stranica svoju priču od siromašnog djetinjstva i studija u Zagrebu do uspješne poslovne karijere. U prvom dijelu knjige opisao je Imotski pedesetih godina prošlog stoljeća, s nizom anegdota iz đačkog života te berekinada Jezerana i Bazarana. Član je slavne generacije imotskih gimnazijalaca u kojoj su i Bruno Bušić, Ivan Gabelica, Dinko Jonjić te Kruno Galić iz grupe TIHO, a imali su stroge profesore i nitko nije završio razred odličnim uspjehom, ali su svi završili fakultet!

Petar je tijekom pučkog školovanja bio svakodnevnim ministrantom na jutarnjim misama u crkvi svetog Frane. Stric Stipe mu je bio svećenik fra Gabrijel, a danas su mu i dva nećaka Toma i Zrinko Petar svećenici. “Svi smo mi miljenici Božji, ali ja sam svaki put prepoznao kada me je Svevišnji sačuvao u mom teškom životu” – kaže Petar, uvjeren da mu je Bog dao i rijetku tešku bolest pluća zbog koje mora biti stalno priključen na kisik. Teško je bolestan zadnjih pet godina, ali vjeruje da će mu “kao miljenku Božjem” biti darovano još dana da podijeli svoju dobrotu s brojnim prijateljima. Evo što nam je kazao o svojoj knjizi: