Dan Grada Imotskog i blagdan Gospe od Anđela

Dana 2. kolovoza slavi se blagdan Gospe od Anđela zaštitnice Grada Imotskog i cijele Imotske krajine. To je važan nadnevak u imotskoj povijesti jer se toga nadnevka 1717. godine Imotski oslobodi od Turaka. To je i razlog zašto je Dan Grada Imotskog 2. kolovoza.

   Tim povodom održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Imotskog. Osim vijećnika sjednici su bili nazočni i saborski zastupnici Zdravka Bušić i Tomislav Klarić, ujedno i gradonačelnik Bakra. Oni su bili i izaslanici predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

    Sve vijećnike i goste pozdravio je predsjednik Gradskog vijeća Imotskog dr. Perica Tucak. Gradonačelnik Ivan Budalić posebno je istaknuo da je Imotski jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji imaju pozitivan prirodni priraštaj pučanstva, odnosno više rođenih nego umrlih u 2020. godini. Tome su zasigurno pridonijele i pronatalitetne mjere Grada Imotskog koje su među najvišima u Hrvatskoj. U planu je uređenje Gradske tržnice, izgradnja doma za stare i nemoćne, spojna cesta Zagvozd-Imotski, nova zgrada Centra za socijalni rad, proširenje dječjeg vrtića u Donjim Vinjanima i Gradskog groblja u Imotskom. Gradonačelnik Budalić je pozvao Imoćane razasute diljem svijeta da se vrate kući i ovdje na rodnoj grudi počnu novi život.

  Prigodno su pozdravili i Tomislav Klarić kao saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra, Ante Šošić dožupan, saborski zastupnici Marko Pavić i Zdravka Bušić.

  Gradonačelnik Ivan Budalić i predsjednik Gradskog vijeća Perica Tucak zatim su predali ovogodišnje nagrade Grada Imotskog.

   Zahvalnice su dobili Nediljko Babić Gangster i Mirjana Matković.

    Nagradu Grada Imotskog dobili su dr. Milan Kujundžić i Hrvatski puhački orkestar Gradska glazba Imotski koja je osnovana daleke 1870. godine.

    Nagrade za životno djelo dobili su Ivica Čelan i Milivoj Zupčić.

     Povodom Dana grada izaslanstvo Grada Imotskog na čelu s gradonačelnikom Ivanom Budalićem položilo je vijence i zapalilo svijeće za sve poginule hrvatske branitelje kod spomen obilježja Topana.

     Svečanu svetu misu s procesijom pred nekoliko tisuća vjernika na sam blagdan Gospe od Anđela ispod tvrđave Topana i Gospine crkve služio je, u koncelebraciji s desetak svećenika, fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene iz Sarajeva.