Ovih dana poljodjelci skupljaju plodove koje su zasadili, odnosno zasijali. Dok je urod pšenice i ječma bio skroman, jer je zasijan na malim površinama, urod krumpira je dobar, a ponegdje i rekordan. Tako nam jedan vinjanski povrtlar potvrdio da je na kilogram zasađenog krumpira imao trideset! Drugim riječima kazano – na sto posađenih kilograma urod je kod njega bio tri tone. Naravno da je čovjek radio i evo se isplatilo.
Cijena krumprira u trgovinama i na tržnici je oko eura. Tu se vidi isplativost ovoga posla. Naravno, nije u svakog bilo trideset puta više urod, ali možemo uzeti prosjek od dvadesetak kilograma.
Krumpir se može služiti uz svako jelo i dobro je da ga ima bar za svoje potrebe. Mnogi su krumpir unaprijed prodali makarskim hotelijerima i ugostiteljima.
Stara je izreka da ne valja “krumpirova godina“. Nadamo se da nije u pravu! Htjelo se reći da je kišna godina, rodili krumpiri a za ostale poljodjelske kulture bit će slab urod. Ovu godinu zapamtit ćemo i po dobrom urodu trešanja i višanja!