Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

DRAMSKA UDRUGA PROLOŽAC – JEDNA OD NAJBOLJIH AMATERSKIH DRUŽINA U HRVATSKOJ

Susret s dramskim umjetnikom Marijanom Grbavcem, glumcem i redateljem

Razgovarala: Dragica Zeljko Selak

Ove godine HKUD Proložac slavi svoju dvadesetu obljetnicu utemeljenja dramske sekcije, što je bila prigoda za razgovor s njezinim voditeljom Marijanom Grbavcem, zaljubljenikom u kazalište, amaterskim profesionalcom, glumcem, animatorom, tekstopiscom, humoristom, redateljem i scenografom, majstorom rasvjete i kostimografom, koji je duša i srce cijelog tog glumačkog ansambla iz Prološca, čije su predstave više puta nagrađivane na brojnim kazališnim smotrama i festivalima, kako amaterskim tako i na profesionalnim.

DRAMSKA DRUŽINA PROLOŽAC NEZAMISLIVA BEZ „JOKE ŠIMUNOVE“

Budući da je Marijanovom zaslugom Dramska udruga Proložac jedna od najboljih amaterskih družina u Hrvatskoj, koja upravo slavi dvadesetu obljetnicu postojanja, upitali smo ga kako je sve to počelo?

„HKUD Proložac je 2003. godine osnovalo dramsku sekciju za potrebe Prološkog kulturnog ljeta. Za tu smo prigodu pripremili predstavu Tko je bolestan? autora Tomislava Božinovića, u mojoj dramaturgiji i režiji. Predstava je odlično bila primljena kod publike u Prološcu kao i u svim mjestima gdje smo gostovali. Kada smo počeli raditi Joku Šimunovu, danas čuvenu trilogiju, autora Ivana Maršića, nismo ni sanjali da ćemo pobrati takav uspjeh, niti da će to biti trilogija. To je ujedno i najdugovječnija naša predstava koja se igra već sedamnaest godina. Priča je to o ljubavnim pitanjima mlade Joke, te ostalim (životnim) poteškoćama i nevoljama njene obitelji i ćaće Šimuna. Radnja komedije smještena je prije četrdesetak godina u Imotskoj krajini, ali je ta komedija zapravo i zrcalo cijele naše Dalmatinske zagore i Priobalja, tema je živuće aktualna. Druga komedija – Potra Ikić Joku, na Republičkoj smotri u Kastvu, 2007. natjecala se među 273 kazališne družine i bila nominirana kao najbolja predstava, a Marijan Grbavac kao najbolji glumac. Joka na prvoj crti  je završna predstava iz trilogije s kojom 2008. ili 2009., više se ne mogu ni sjetiti, sudjelujemo na festivalu Glumište pod murvom u Skradinu te smo od publike i stručnog ocjenjivačkog suda za svoj nastup dobili ocjenu 8,5 (ocjene od 1- do 10). U konkurenciji od osam profesionalnih kazališta kao jedina amaterska predstava dobiva prvu nagradu publike, a Ivan Maršić 1. nagradu za sporednu mušku ulogu.

Na upit, što trenutno Dramska družina Proložac ima na programu, kazao je, da uz jednu vjersku predstavu Veronikin rubac, trenutno na programu imaju još tri komedije: Bračno savjetovalište, Večer humora, Unda ništa i Veronikin rubac, njihovu najizvođeniju i najnagrađivaniju predstavu.“

PROLOŽANI UZOR KAKO SE RADE PREDSTAVE VJERSKE TEMATIKE

Prof. Sanja Nikčević, kazališna kritičarka, stavlja Vas kao uzor drugima da rade predstave kršćanskog sadržaja i da se javljaju na razne Smotre, a posebno na Festival kršćanskog kazališta. Berete nagrade. Na upit, u čemu je tajna, odgovorio je:

„Tajna je u ozbiljnosti i odgovornosti. Mi smo amatersko kazalište, ali po svom plodonosnom radu, prije bi se reklo da smo jedno profesionalno kazalište. Sve naše predstave su prepoznate i od gledatelja i od kazališne struke. Često smo nagrađivani, ali nema nam većega priznanja ni nagrade od one koju odigramo humanitarno…”

Nemoguće je ovdje nabrojiti sve vaše nagrade, ali koja Vam je nagrada najdraža?

„Prva i najslađa mi je ona koju smo dobili za predstavu Potra Ikić Joku na Festivalu amaterskog kazališta Hrvatske održanom u Kastvu, gdje smo sudjelovali u konkurenciji između 273 kazališne družine iz cijele Hrvatske. Tada sam i ja bio nagrađen kao najbolji glumac.

Dramska Udruga Proložac upravo slavi svoju obljetnicu. Što kazati nakon dvadeset godina?

Dramska udruga Proložac je tijekom dvadesetogodišnjeg djelovanja stvorila u Prološcu svojevrsno središte kulturnih zbivanja kada je u pitanju dramski amaterizam te tako predstavlja i promiče i Proložac i Imotsku krajinu. Radimo komedije, i po njima smo prepoznatljivi diljem Lijepe naše. Radujemo se radu izvan pozornice i na pozornici, radujemo se susretu s čovjekom. Uživamo u svom radu i zajedno s gledateljima činimo jedna malu veselu i sretnu obitelj.”

TIN JE MOJ ŽIVOT

Nadalje, govoreći o Tinovim stihovima, ushićeno je kazao:

„Tin Ujević je cijeli moj život. Glumim, krasnoslovim i igram Tina, a moja monodrama Malena mjesta srca moga, na stalnom je programu GK Mali princ u Omišu. Na Smotri kazališta u Gatama, proglašena je najboljom predstavom uz još tri nagrade. Na Smotri kazališta u Vodicama sam nominiran za najboljeg glumca Festivala igrajući upravo Tina.“

SMIJEH JE LIJEK KOJI NAM DANAS NAJVIŠE NEDOSTAJE

Piše humor, 2018. je objavio i autobiografsku zbirku anegdota “Materin šudarić”. Budući da sudjeluje u ulozi komentatora kumića Ikića u humorističkoj emisiji „Kad se smijah tad i bijah“, koja se odašilje na valovima HRT – Radio Splita, za kraj smo ga upitali što misli o hrvatskom humoru danas, on je po stoti put ponovio:

„Nadahnuće pronalazim u ljudskoj gluposti koja je nepresušni izvor umjetničkom stvaralaštva. Volim sve okrenuti na humor, smijeh je najbolji lijek, jer toga nam „lijeka“ danas treba, u svijetu raznoraznih globalnih ratova, korona i promidžba kupi i prodaj. Što se tiče našega hrvatskog humora ili satire, jednostavno sam žalostan, jer ljudi koji imaju dara nalaze se na rubovima, dok nedaroviti uhljebi, tatini i mamini sinovi, po nekom ustaljenom scenariju, šetaju pozornicom nudeći neku čudnu satiru.“

I na koncu, uz radosnu čestitku „Živi i veseli nam bili!“, što još kazati, hvala vam dragi „Proložani“, mnogo ste nas puta do suza nasmijali i dušu nahranili – nastavite tako – dok vam je živog vijeka, a nama besplatnog smijeha.