Nedjelja , 10 prosinca 2023

Erasmus+ mobilnost uspješno održana u OŠ STUDENCI

Tijekom prošlog tjedna, od 31. svibnja do 4. lipnja 2022. g., u Osnovnoj školi STUDENCI ugostili smo 29 učenika i učitelja iz Rumunjske, Turske i Španjolske u sklopu Erasmus+ projekta „If I were a teacher“. Cilj je projekta stvoriti smisleno učenje za sve učenike i povezati strategije poučavanja – učenja – vrednovanja svakodnevnog života i rada učenika.

Prvi izazov koji nam je bio postavljen bio je smjestiti 21 učenika po obiteljima naših studenačkih učenika.

Kroz niz predavanja, radionica, aktivnosti i izleta prezentirali smo našim gostima Imotsku krajinu i pobliže ih upoznali s hrvatskim obrazovnim sustavom.

Na sam dan dolaska naših gostiju, upriličili smo predstavu dobrodošlice. Učitelj glazbenog i učiteljice razredne nastave tjednima su davali svoj maksimum kako bi priredba izgledala svečano i kako bi predstavili našu malu školu u najboljem svjetlu.

S obzirom na činjenicu da naziv projekta u prijevodu na hrvatski glasi „Da sam ja učitelj“, voditelji programa bili su učenici, a isti su i izlagali prezentaciju koju su napravili u suradnji s predmetnim učiteljima te su tako naše drage goste upoznali sa školom, djelatnicima, radom…

Najveće oduševljenje taj dan nosi zajednička igra i druženje koji su se održali u popodnevnim satima u prostorijama naše škole.

U danima koji slijede održalo se niz prezentacija, sastanaka i dogovora između gostujućih i domaćih učitelja. Djeca gosti pohađali su nastavu zajedno s našim učenicima, što je bilo jedno iznimno zanimljivo iskustvo za naše učenike, ali i učitelje. U sklopu projekta ispred škole zajednički smo uredili mali Erasmus vrt u kojemu smo, uz cvijeće, posadili stablo i ukrasne grmove.

Zajedno smo obilazili Imotsku krajinu te smo se trudili našim gostima pokazati sve prirodne ljepote našega kraja. Posebno su ih ostavili bez daha jezera i stadion, ali i naše građevine (crkva, muzej, Topana).

Učiteljima su također bili organizirani izleti u Split, Trogir i Mostar.

U petak 3. lipnja obilježili smo Dan škole. Uz bogate sportsko-zabavne sadržaje zabavili su se kako naši tako i gostujući učenici i učitelji.

Završna svečana priredba obilježena je zajedničkom večerom, a sudionici projekta dobili su certifikate o sudjelovanju, kao i prikladne poklone.

Shodno uloženom trudu i vremenu za pisanje ovog projekta i sudjelovanje u njemu, praćenju svih aktivnosti, dogovoru s kolegama i učenicima, velika su nam čast i nagrada to što smo kao jedna mala škola Imotske krajine bili domaćini našim stranim gostima te što je njihovo oduševljenje našim gostoprimstvom bilo iznimno.

Ovom prilikom želimo izraziti zahvalu svim obiteljima koje su udomile naše gostujuće učenike na 5 dana.

Pokazali smo još jednom kako se sve može kada smo složni!

Koordinatorica projekta Tonka Parlov