Utorak , 27 veljače 2024

“Erasmus projekt”: Imotski učenici u Turskoj

U okviru Erasmus projekta učenici i učitelji imotske Osnovne škole Josip Vergilij Perić boravili su u Turskoj u razdoblju od 26. rujna do 30. rujna 2022. Posjetili smo osnovnu školu u Uşaku s kojom surađujemo na projektu. U Tursku su putovale učenice osmih razreda: Marija Bekavac, 8.a, Antea Perić, 8.a, Iva Kutleša, Lucija Gudelj, 8.b u pratnji učiteljica engleskog jezika Ivane Ćosić, prof. i Ružice Knezović Prlić, prof.

Naši domaćini su pripremili bogat program dobrodošlice. Nakon pozdravnog govora ravnatelja škole i voditeljice projekta, učenici su izveli svoje tradicionalne plesove. Domaćini su nas poveli u obilazak škole. Posjetili smo razredna odjeljenja nakon čega smo slušali predavanje o geografiji Turske. Učenici su osobito uživali u likovnoj radionici gdje su se upoznali s tehnikom slikanja na vodi zvanom ebru. Ebru je drevna, orijentalna turska umjetnost ukrašavanja vode.

U poslijepodnevnim satima u pratnji lokalnog vodiča posjetili smo Ulubey kanjon koji je drugi najveći kanjon na svijetu. Također smo obišli antički grad Blandaus.

Domaćini su priredili kulturološku večer gdje smo slušali tradicionalnu tursku glazbu i uživali u izvedbi tradicionalnih plesova. Kušali smo autentične turske specijalitete.

Sljedećeg dana išli smo u razgledavanje drevnog antičkog grada Efeza koji je uvršten na UNESCOV popis svjetske baštine. Naši ljubazni domaćini su nas odveli u kuću Blažene Djevice Marije u mjestu Selçuk gdje se vjeruje da je Blažena Djevica Marija provela svoje posljednje godine kamo ju je doveo apostol Ivan. To je danas hodočasničko mjesto.

Također smo posjetili gradić Kuşadasi što u prijevodu znači „Otok ptica.”

Treći dan smo slušali predavanja o povijesti i književnosti Turske. Učenici su bili obučeni u narodne nošnje te izveli kratke igrokaze u  kojima su utjelovili likove iz turske usmene predaje.

Roditelji učenika su ispred škole pripremali tradicionalna turska jela koja smo rado degustirali.

U poslijepodnevnim satima razgledavali smo bogatu zbirku Karunovog blaga u arheološkom muzeju. U zavičajnom muzeju smo mogli vidjeti kako su stanovnici Uşaka živjeli u prošlosti, a lokalni vodič nam je rekao da je Uşak prvi grad u Turskoj koji je dobio struju. Uşak je također poznat po proizvodnji ćilima.

Navečer smo gledali povijesnu kazališnu predstavu koja prikazuje život naroda u Uşaku za vrijeme grčke okupacije od 1920. do 1922. te oslobođenje Uşaka.

Četvrti dan smo posjetili Hierapolis i Pamukkale koji su uvršteni na popis svjetske kulturne baštine. Hierapolis je stari antički grad s ostacima hramova i velikog kazališta. Pamukkale („Pamučna palača”)  je lokalitet koji se sastoji od toplih izvora i niza terasa. Neobičnog je oblika koji je nastao prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala.

Posljednji dan domaćini su uručili certifikate o sudjelovanju partnerima iz Italije, Portugala, Rumunjske i Hrvatske.

Tijekom našeg boravka u Turskoj puno smo naučili o kulturnoj baštini, tradiciji i običajima Turske, stekli smo nova prijateljstva i neprocjenjivo iskustvo.

                                                                                           Koordinatorica projekta:

                                                                                           Ivana Ćosić, prof.