(FOTO I VIDEO) Denisove jaslice oduševljavaju već 24 godine

U tihoj božićnoj noći svjetlo jaslica ogrijalo je prostranu crkvu, a sa njome i naša srca. Prekrasne božićne jaslice, jedan od najprepoznatljivih simbola Božića, smještene u desnoj lađi prostrane podbapske crkve Sv. Ante u Drumu iz godine u godinu sve su ljepše, prikladnije i vjerodostojnije baš onakve kakve je tek rođeni Spasitelj zaslužio. Tako već dvadeset i četiri godine na ponos cijeloj drevnoj župi Podbablje iz ruku majstora, umjetnika, a prije svega vrhunskog čovjeka Denisa Matkovića.

Kada je prije točno 800. godina, davne 1223.godine, u trenutku nadahnuća sv. Franjo napravio prve žive jaslice kao ponoćno bogoslužje, postao je idejni začetnik tradicije koju vjerno slijede katolički vjernici, a iz godine u godinu i u našem Podbablju zahvaljujući upravo ovom samoukom umjetniku, Denisu Matkoviću, postaju sve ljepše.

Jaslice su poziv da doživimo i dotaknemo siromaštvo koje je Božji Sin izabrao za sebe u svome Utjelovljenju. One su okružene zvjezdanim nebom prekrivenim tamom i tišinom noći – papa potiče da se prisjetimo koliko je puta noć zahvatila naš život – i u tim trenutcima, Bog nas ne ostavlja same. „Ostaje s nama kako bi odgovorio na naša važna pitanja o smislu naše egzistencije – tko sam, odakle dolazim, zašto sam rođen u ovome vremenu, zašto ljubim, zašto patim, zašto ću umrijeti?“

Božićno vrijeme ‘na velika vrata’ donose ideje mnogih umjetnika koji svoj talent najčešće pretoče na izradu velikih jaslica, zapravo pravih božićnih sela kako bi što autentičnije prikazali događaj koji u ljudskoj povijesti ‘slovi’ kao jedan od radosnijih – rođenje Isusa Krista u prostoj štalici u Betlehemu, a upravo jedne od onih koje mnogi dođu vidjeti svakog Božića su jaslice koje je pripremio naš Deno. Dani i sati su utkani u njegov strpljiv rad koji je pretočen u pravo remek djelo. I trebalo je sve to izržati svih ovih godina. Mnoštvo detalja kako bi što vjerodostojnije prikazao Kristov dolazak među ljude.

Ove godine u prigodi 800. obljetnice postavljanja prvih jaslica u svim franjevačkim župama, a među njima je i župa Podbablje, molitvom pred njima može se dobiti potpuni oprost, a ove godine će biti postavljene do blagdana svijećnice 2.veljače 2024.godine.

Denisu čestitamo na ovogodišnjem radu, a iduće godine svi zajedno slavimo vrijedni jubilej 25. obljetnice njegovog neumornog umjetničkog rada.