OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Francuz kupio kuću u Imotskom

U samom središtu Imotskog kuću je kupila Hrvatica Smiljna Znaor (57) i njezin suprug Claude, inače Francuz. Smiljana Znaor je živjela u Francuskoj u gradu Chamonix, blizu talijanske granice. U Parizu je upoznala supruga koji je također radio na poslovima osiguranja. Vjenčali su se 1996. godine. Francuzu se svidjela Hrvatska kada je kao turist dolazio u Dubrovnik. U braku imaju dvoje djece.

Moj suprug je zavolio Hrvatsku i njene kulturne i povijesne znamenitosti. Zato je odlučio da kupimo ovdje kuću. Naravno, meni je kao Imoćanki bilo najdraže da to bude u Imotskom. Kuću smo kupili 2010. godine. Tu uglavnom budemo ljeti, dok ostali dio godine živimo i Francuskoj. Tu nam je predivno. Ljudi su prijatni i druželjubivi. Kada dođemo u mirovinu tu ćemo provoditi veći dio godine – kaže nam Smiljana.

Na rastanku im rekoh kako u Parizu danas živi više Slivanjaca nego u Slivnu. Imaju i svoju Udrugu koja ima preko stotinu članova, o čemu smo dosta puta pisali u Imotskoj krajini. Ova Udruga posebno se istaknula za vrijeme Domovinskog rata u prikupljanju pomoći za izbjeglice i prognanike.. Dosta je Imoćana danas i u Nici. Duge su veze Hrvata i Francuza, odnosno hrvatskog i francuskog naroda, a naši sugrađani je zasigurno još više jačaju. Prijatelja nikada nije puno.