Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

Hodočašće na Daksu i u Trsteno

Udruga ratnih veterana – Hrvatski domobran Omiš, (sa svojim predsjednikom Antom Klarićem, sudionikom Križnog puta), koja okuplja brojne članove iz Splitsko-dalmatinske županije (Omiša, Dugog Rata, Krila Jesenica, Imotskoga, Splita…) te Bosne i Hercegovine, priredila je, u srijedu 25. listopada, svoje tradicionalno hodočašće na Daksu i u Trsteno, kako bi sudjelovala u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve s Dakse u Dubrovniku. Gdje su za sada ekshumirana 53 tijela i DNK-a analizom utvrđen je identitet 18 osoba, dok je 35 ostalo nepoznato. Dana 19. lipnja 2010. godine, mučeničke kosti, s otočića Dakse dostojno su pokopane. Među tim žrtvama na Daksi bila su i sedmorica katoličkih svećenika – don Mato Dobud, don Josip Schmidt, don Mato Kalafatović-Milić, don Đuro Krečak, fra Marijan Blažić, fra Toma Tomašić i o. Petar Perica, koji se rodio u Kotinštini kraj Makarske, 27. lipnja1881. godine, a ubijen u tom krvavom pokolju na Daksi, u noći 25. i 26. listopada 1944., kada su likvidirana 53 istaknuta građanina, civila Hrvata, bez ikakvog suđenja. O. Perica je autor pjesme Do nebesa neka se ori i Rajska djevo, kraljice Hrvata, i danas je nejasno što ga je točno stajalo života, djelovanje u križarskoj udruzi katoličke mladeži ili autorstvo slavne vjerske pjesme, kojima je prema partizanskim optužbama kvario mladež.

Kako planirana komemoracija nije održana na Daksi ispred spomen obilježja i grobnice s posmrtnim ostacima većine stradalnika, te je zbog „vremenske nepogode“ otkazana, hodočasnici iz Splitsko-dalmatinske županije nisu se dali smesti te su upriličili molitvu na groblju Boninovu, uz grobnicu Željka Kulišića, predsjednika HDD-a, kraj grobnice o. Petra Perice, te kraj Spomen križa, gdje su položili vijence i svijeće, uz predstavnike gradskih i županijskih vlasti, Hrvatskog domobrana Dubrovnik, Udruge Daska te drugih braniteljskih Udruga proizašlih iz Domovinsko-obrambenog rata. Molitvu je na sva tri mjesta predvodio isusovac o. Marijan Bešlić, a pjesme „Do nebesa nek se ori“ i „Zdravo djevo, kraljice Hrvata“ predvodile su Anka Džaja i Anđelka Orlić.

Potom su hodočasnici hodočastili u Trsteno, gdje su kraj Spomen Križa, podignutog u sjećanje na 36 imotskih vitezova, poginulih na širem dubrovačkom području, (pripadnici 115.-te imotske brigade i 3. Imotske bojne IV. Brigade Hrvatske vojske), uz molitvu, položili cvijeće i zapalili svijeće.

Dragica Zeljko