Utorak , 28 studenoga 2023

I imotske priče na 15. Pričiginu

U Domu mladih u Splitu od 13. do 16. rujna 2022. održan je 15. Festival pričanja priča PRIČIGIN koji je u osam programa ugostio 33 sudionika, od kojih su 25 prvi put nastupili na tom popularnom pričačkom festivalu. Ovogodišnji program se tematski vezao za naslove i refrene poznatih pjesama pa su tako neke večeri naslovljene Da sam ja netko, Da sam ja nitko, 17 joj je godina tek, Ne’ko to od gore vidi sve, Geste i grimase, Moja mater ME traži, Odlazi cirkus… Gosti su bili pisci, publicisti, glumci i stand up komičari iz Hrvatske i inozemstva (BiH i Srbija), a priređena je i autorska večer “najobrazovanijeg” hrvatskog znanstvenika i pisca Nikše Sviličića. Svaki program ponudio je zanimljive fikcijske ili istinite priče koje su izmamile mnogo pljeska posjetitelja, koje ni kiša nije omela da posjete Pričigin, koji se mogao izravno pratiti i na festivalskoj Youtube stranici.

Uvodni program trećeg dana, 15. rujna, bila je večer Ja sam djevojka sa sela – ženske priče iz Zagore na kojoj je bilo riječi i životu žena na selu, u tradicijskim i patrijarhalnim običajima, koji se u ovo digitalno i globalizacijsko doba sudaraju s novim navadama i suvremenim odlikama života. Nastupile su tri žene iz Cetinske krajine: Nada Lapić prepričala je svoju komediju O’š ne’š dolori su pravi keš o dolasku našeg iseljenika iz Amerike u zavičaj, Irena Grubišić Čabo opisala je jednu umirovljeničku obitelj koja se opaja ljepotama života na selu, a Dijana Ivić Kundid kako se udala u selo Košute, misleći da je u Sloveniji. Ivana Ćurić iz Tomislavgrada duhovito je opisala sudar staroga i novoga vremena kroz odnose muža, supruge, djece, nevjeste i svekrve… Ponajviše smijeha izazvale su imotske priče Tatjane Meter, koja je kazivala svakidašnju jadikovku kume Anđe koja nosi “i svoj križ i cilu kapelicu”, a Vesna Ujević je podsjetila na Bendine zgode i njegovo viđenje velegradskih žena koje “svojim zanovijetanjima kvare naše domaće ljude” (koje je opisao i njezin otac Tino Ujević u svojim humoreskama). Program priča iz Vlajlanda i ove je godine vodio Mladen Vuković, a snimka se može pogledati na ovoj poveznici (od 8:35 do 1:29:30 h):

Na Pričiginu su održane još dvije “vlaške” večeri s imotskim protagonistima, na prvoj u ožujku 2013. godine nastupili su Vedran Mlikota, guslar Mijo Čagalj “Doktur”, Ante Tomić, Tanja Mravak, Vice Krce i Tahir Mujičić:

Druga večer priča iz Vlaške održana je u rujnu 2021. na kojoj su nastupili Nikola Nina Kujundžić, Vedran Kukavica, Marijan Grbavac, Ljubomir Gudelj Velaga, Joško Marušić i Jure Divić.