I Posavljaci u Lonjskom polju

U lijepom selu Piljenice, općina i župa Lipovljani održavaju se već jedno desetljeće zanimljivi književni susreti pod nazivom „Rijeka, šuma, nebo“. Selo Piljenice smjestilo se uz rijeku Pakru, kako se kaže na rubu Lonjskog polja. Usprkos suvremenim migracijama selo je zadržalo demografsku stabilnost, a rijeka sa svojim zelenim obalama i bogatom vegetacijom čini mjesto vrlo ugodnim za život.

Na rečenim književnim susretima okupljaju se pjesnici bez obzira na profesionalni status. To znači zajedno s vrhunskim književnicima nastupaju još neafirmirani književnici, pa i početnici. Naslov je dobro određen upravo zemljopisnim i prirodopisnim položajem mjesta. Začetnik ovih književnih susreta je Đuro Vidmarović, rođen u Piljenicama 1. travnja 1947. godine. Prilika je spomenuti kako je u ovom selu rođen jedan od velikih hrvatskih umjetnika, Branimir Petrović (1888. – 1957.), jedan od najvećih hrvatskih karikaturista.

Pjesnici koji dođu na ove susrete čitaju su svoje stihove u starinskoj kapeli posvećenoj sv. Ivanu Nepomuku, a zatim na dvorištu jedne obiteljske kuće neposredno uz rijeku, sa starom seoskom školom u pozadini. Organizator susreta je Matica hrvatska, Ogranak Lipovljani, uz podršku Turističke zajednice Lipovljani, a cijelu organizaciju „podnijele“ su žene iz kulturnog društva „Mlinarice“. Stoga je atmosfera bila domaća, prijatna i romantična. Nakon pročitanih stihova u seoskom domu kulture predstavljene su tri knjige.

Dvjema od njih autor je Đuro Vidmarović. To su: „Moslavina oživljena 2“, Kutina, 2024. i „Lipovljani i Lonjsko polje“, Lipovljani, 2024. Treća knjiga je po mnogo čemu neobična, jer su njezini autori đaci male osnovne škole Josip Kozarac, podružnica Piljenice. Njihovi radovi objavljeni su u zborniku „Piljenički zbornik 2“, Piljenice, 2023.

knjizevni susreti 2024

S lijeva na desno: Ivica Masnec (Kutina), dr. sc. Vlado Vladić (Zagreb-Rama), Stjepan Šešelj (Zagreb- Neretva) i Pejo Šimić (Zagreb-Bosanka Posavina)

Treba spomenuti kako je deset učenika ove škole na svoj teatarski način predstavilo ovaj zbornik, ali i svoju emisiju posvećenu prirodi kojom su pobijedili na Lidranu 2023. godine.

Od istaknutih književnika na književnim susretima „Rijeka, šuma, nebo“ ove su godine sudjelovali: Hrvoje Hitrec, Nikola Đuretić, Sanja Nikčević, Vlado Vladić, Božica Brkan, Stjepan Šešelj, Siniša Matasović, Katarina Brkić, Marija Rukljač, Sanja Domenuš, Kristina Semenjuk, Senka Slivar, Željka Uhitil, Zdenka Vrapček, Denis Vidović, Danko Tomanić, Pejo Šimić i sam autor Đuro Vidmarović.
Cijelu manifestaciju svojim nastupom uljepšao je ukrajinski zbor KUD-a „Kobzar“ iz Lipovljana.

knjizevni susreti 2024 2


Za čitatelje ovog weba, istakao bih nastup Peje Šimića koji je čitanjem svojih stihova kršćanskog nadahnuća, oduševio sve nazočne.

Đuro Vidmarović

(posavina.org)