I to smo mi

UDVDR RH podružnica Splitsko-dalmatinske županije organizirala je izložbu slika slikara branitelja pod nazivom I TO SMO MI koja se održala u braniteljskom rehabilitacijskom centru u Sinju. Izložba je otvorena na Dan državnosti RH, ujedno kao obilježavanje tridesete godišnjice osnivanja podružnice Udruge. Na izložbi je izlagalo 25 likovnih umjetnika u raznim likovnim tehnikama. A to su: Ivo Rakuljić Arafat, Zlatko Lelas, Davor Ivković, Ivica Marin Gitara, Augustin Kujundžić Ago, Milan Lekić, Ivan Pavić Mrgud, Tonći Alać, Teo Bilas, Zdravko Cota, Ivica Nemčić, pok. Josip Sebeledi, Ante Ljubičić Car, Jure Jovica, Siniša Teškančić, Duško Aničić, Zoran Ivić, Boris Vacka, Joško Čizmić, Valentino Rajković, Milan Grbavac, Ivan Đuderija, Marinko Jozić, Zvonimir Hazdovac i Zvonko Bilandžić. Program je vodio književnik i pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra koji je i krasnoslovio svoje stihove pjesme Ne daj se Cetino, dok su prigodne govore održali gradonačelnik Sinja Miro Bulj i izaslanik župana SDŽ Stipe Čogelja, a izložbu je otvorio voditelj rehabilitacijskog centra Igor Vidalina.

Pogovor u katalogu izložbe je pisao sudionik izložbe Ivica Marin – Gitara:

“Kada kažemo branitelj, većina pomisli na rat. Davne bitke i teške devedesete. Zašto? Prošli smo rat i vrijeme ponosa i slave. Gurnuti smo u nemilosrdni žrvanj povijesti u najplodonosnijim godinama naših života. Odlučili smo krenuti drugim pravcem, punim neizvjesnosti. Jedni duže, jedni kraće. Neki daleko u pozadini. Ali svi smo časno odradili svoj dio posla. Rat je službeno prestao 1996. godine, ali ne i naša borba. Svoje puške, strojnice i topove, zamijenili smo drugim alatima. Neko je uzeo kist i platno, netko čekić i dlijeto, a neki olovku i papir. Ali svima nam je zajedničko to što smo odlučili da nam život nije stao i da nas čekaju mnoge bitke, drugačije ali ne i manje bitne. Ova izložba kao i mnoge do sad, govori puno o nama, o našoj naravi i nadasve o našim mogućnostima. Želimo pokazati da nijedna životna nevera ne može u nama ubiti iskonski nagon za stvaranjem. Kada pogledate ovu izložbu, ovu predivnu lepezu radova, ne budite prestrogi. Nema boljih i lošijih umjetnika, sve ovo su odrazi naših sjećanja protkani nevinošću dječačke mašte koja se još uvijek krije u dubinama naše svijesti. Motivi izvučeni iz naših misli i nadanja punih optimizma. Nije nam cilj pričati o prošlosti, želja nam je pokazati vam put u puno ljepšu i sigurniju budućnost te su zato motivi veseli i bogati koloritom. Ako zastanete ispred nekog rada i sa smiješkom ga prokomentirate bit će nam to znak da smo u tome i uspjeli.”

Za sve nazočne priređen je svečani domjenak. Pokrovitelji izložbe su grad Sinj i Splitsko-dalmatinska županija.  

Imotsku krajinu su kao umjetnici zastupali Augustin Kujundći Ago i Ante Ljubičić Car, dok je ogranak UDVDR Imotska krajina zastupao predsjednik ogranka Željko Lončar.

Foto: Saša Tadinac