Imoćanka u Gradskom vijeću Frankfurta

Prije nekoliko dana održani su lokalni izbori u Njemačkoj. Zanimljivo je da je  svoje mjesto u Gradskom vijeću Frankfurta te Mjesnom odboru izborila Anita Akmadža. Ona je bila kandidat CDU. Dovoljan razlog da napravimo mali razgovor za portal Imotske krajine  s gospođom Akmadžom. Ona je prva i jedina Hrvatica u Gradskom vijeću ovoga velikoga grada.

– Rođena sam u Njemačkoj prije 38 godina. Moji roditelji su porijeklom Imoćani. Otac je Ante Katić pok. Mate iz  Krivodola (Magića) a majka je Zlata rod. Katavić iz Bušanja. Po zanimanju sam profesorica matematike, biologije i dodatno diplomirana pedagoginja. Radim u jednoj njemačkoj školi. Udana sam za Franju Akmadžu iz Ljubuškog. Imamo dvoje djece Anu i Marka-ukratko nam se predstavila.

 – Prilično ste poznati u hrvatskoj zajednici u Frankfurtu?

      Dugo godina sam bila aktivna u našoj katoličkoj župi. Tu sam organizirala tečajeve njemačkog i engleskog jezika, održavala tečajeve plesa te plesala folklor sa našim divnim ljudima. Više od desetljeća sam predsjednica hrvatskog europskog kulturnog društva koje djeluje već 50 godina. Prošle godine smo primili Povelju od naše bivše Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Po naravi sam otvorena osoba i volim ljudima pomagati.

-Dolazite li u Imotski, odnosno Ljubuški za vrijeme godišnjih odmora?

-Vrlo rado, svake godine! Bitno mi je da naša djeca osjete povezanost sa svojima korijenima. Jedva čekamo ponovno vidjeti najljepši kraj na svijetu! 

    Zahvaljivamo profesorici Akmadža na razgovoru i želimo puno uspjeha u radu i životu s nadom da ćemo se vidjeti u Imotskom.

Hvala Vama na razgovoru te se nadam i ja našem susretu već ovo ljeto. Toplo pozdravljam svu svoju rodbinu, sve Imoćanke i Imoćane kako u Imotskom tako i ovdje u Frankfurtu.