Imotski motivi Steve Leskarca

Udruga Hrvatske iseljeničke lirike sa sjedištem u New Yorku već više od dvadeset godina okuplja naše iseljenike sa svih kontinenata koji se bave pisanjem poezije te jednom godišnje priredi zajedničku književnu večer u nekom od svjetskih gradova, a sve češće se ti susreti održavaju i u Hrvatskoj. Udrugu je 2000. osnovala pjesnikinja Nada Pupačić, koja živi u Splitu i New Yorku.

No, kao što je običaj u Hrvata, prije četiri godine, osnovana je još jedna frakcija te udruge HIL, nazvana Hrvatska izvandomovinska lirika, koja svoje susrete priređuje i u BiH, no pisat ćemo o tome nekom drugom prigodom.

18. Susret pjesnika Hrvatske iseljeničke lirike NY održan je u Splitu i Cisti Provo 17. – 19. kolovoza 2018., u prigodi 568. rođendana Marka Marulića (18. kolovoza 1450.), kada su gosti posjetili Split, Vrgorac i Imotsku krajinu te održali književnu večer na Gumnu u Cisti Provo. Osim pjesnika iz iseljeništva, na Susretu su sudjelovali i pjesnici branitelji Frano Livajić i Ante Nadomir Tadić Šutra.

U sunakladi Hrvatskoga svjetskog kongresa iz New Yorka i Naklade Bošković iz Splita, ubrzo je objavljena zbirka pjesama “Putovima Marulića i Ujevića” u kojoj po desetak domoljubnih pjesama tiska petero autora: Melita Ferković, Stevo Leskarac, Mile Pletikosa, Nada Pomper-Gulija i Anica Strbad Adrič. Predgovore knjizi napisali su Branka Bezić Filipović, Gordana Laco i Srećko Listeš.

Ta nas je zbirka dojmila i zbog ilustracija uvrštenog pjesnika Steve Leskarca, zagrebačkog akademskog slikara koji je tada u Imotskom dobio jedan turistički prospekt pa je po fotografijama iz njega nacrtao pet-šest imotskih motiva koje objavljujemo.