Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

Iz tiska izašao 101. broj lista “Proložac”

U prigodi svetkovine Velike Gospe koja je i ove godine u prološko svetište u Zelenoj katedrali na izvoru rijeke Vrljike privukla nekoliko tisuća hodočasnika, iz tiska je izašao najnoviji list župnog glasila „Proložac”. Prvi ovogodišnji list, odnosno 101. po redu u četrdeset i jednu godinu dugoj tradiciji izlaženja glasila te župe u Imotskoj krajini, sadrži osamdeset i četiri stranice tiskanih u boji, a započinje uvodnikom koji potpisuje župnik te glavni i odgovorni urednik lista fra Vinko Gudelj.
List počinje tekstom pokojnog fra Petra Lubine koji je uoči svoje smrti pripremio članak “Zašto molimo Anđeo Gospodnji?”, a nastavlja se tekstovima stalnog suradnika dr. Dinka Aračića. Posebno mjesto u listu zauzeo je pok. fra Petar Lubina, prijatelj župe Proložac te revni dionik prološkog župnog lista.

List se poslije nastavlja aktualnostima o župi: proslavama Svete krizme te Prve svete Pričesti na kojima nažalost bilježimo manje kandidata nego prošlih godina, ali u usporedbi sa susjednim župama u Imotskoj krajini ipak zadovoljavajući broj. Potom slijedi izvještaj s proloških živih jaslica, Velikog četvrtka, Velikog petka te ostalih dana Vazmenog trodnevlja. Na listu su našle mjesta i proslave Tijelova, Srca Marijina u Bušanjama, Sv. Josipa u Podima te Kraljice Mira u Šumetu. Donesen je i konačna župna statistika za prošlu godinu te župna kronika. Tekstove o kulturi potpisuje Mladen Vuković, a “Sazrelu seosku idilu” Drago Maršić. List završava kulturnim tekstovima te spomenom na vjerne pokojne.
List je obogaćen sa 75 fotografija u boji čiji su autori Boško Ćosić, Drago Maršić, Vedran Vidak, Foto Olujić te fra Nedjeljko Jukić koji je autor većine fotografija.