Izrazito niske temperature

S obzirom da je u sljedećim danima  posebno u ponedjeljak, utorak i srijedu najavljuje  veliki pad temperatura zraka potrebno je povesti računa o vodomjerima i vodovodnim instalacijama u kućama i stanovima kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja istih. Prognoze govore da bi na imotskom području mogle jutarnje temperature da se spuste i do -10, dok dnevne ne bi prelazile 0.

Kako bi se izbjegla opasnost od smrzavanja vode, vodoopskrbni sustav je projektiran na način da je osiguran kontinuirani protok vode, a vodovodne cijevi se polažu na propisanu dubinu unutar tla gdje su temperature više od temperature zraka.

Korisnici su dužni u zimskim uvjetima zaštititi od smrzavanja vodomjer i instalacije priključka u vodomjernom oknu.

Kako se ne bi morali tijekom niskih temperatura suočiti s troškom kojeg uzrokuje puknuće smrznute cijevi ili vodomjerila evo nekoliko praktičnih savjeta

  • Provjerite jesu li vodomjerna okna dobro zatvorena, a u slučaju ekstremno niskih temperatura zaštitite instalacije unutar vodomjernih okna npr. dekama, slamom,tkaninama, stiroporom ili staklenom vunom.
  • Ispustite vodu iz slavina u dvorištu.
  • Interne vodovodne cijevi koje nisu na propisnoj dubini a vode do garaža i dvorišnih objekata koji se ne griju, ispraznite ili toplinski izolirajte
  • U vikendicama i kućama te ostalim objektima koji se ne koriste redovito ili u kojima nitko ne stanuje, te ako odlazite na duži put, zatvorite ventil iza vodomjera i ispustite vodu kako bi s spriječilo smrzavanje vode.

Klimatolozi se slažu da idemo jednom toplijem razdoblju i da će se temperatura dizati, da će biti sve manje padalina ali da će sve više biti ekstrema. Dakle, biti će vrlo niskih temperatura, velikih padalina ali i velike suše. Svi se još dobro sjećamo  velikog snijega koji je pao 3.veljače 2012. godine! Sve je to rezultat klimatskih promjena. Kakve će biti posljedice može se samo pretpostaviti!