Nedjelja , 10 prosinca 2023

Jubilej kulturne poslanice Mare Ožić-Bebek

Naša spisateljica Mara Ožić-Bebek (rođena Kavelj 1947.) obilježila je 50 godina svog svestranog rada u kulturi prigodnim programom u subotu, 11. ožujka 2023., u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u 18 sati.

Mara je počela 1980. objavljivati zapise i zapažene reportaže u “Imotskoj krajini”, “Nedjeljnoj Dalmaciji” i drugim listovima. Prijateljevala je s brojnim slikarima, organizirala tridesetak izložbi u Imotskom, a posjeduje i bogatu kolekciju slika, osobito zavičajnih motiva. Svoja 22 likovna zapisa i kritike o slikarima sabrala je u knjizi Priče s palete, novinske reportaže i oglede u zbirci Krik, a priču o svojoj pasici dalmatinerki u dvojezičnoj hrvatsko-engleskoj slikovnici Zovem se Donna, a ti? U proteklih 11 godina redovito surađuje u humorističkoj emisiji Kad se smijah tad i bijah na HRT Radio Splitu, gdje se javila više od 440 puta, pa je izabrane anegdote, dijaloge Ivuše i Antiše, basne, epigrame i aforizme objavila u tri zbirke humora Marine mrđalice, Sovin smiješak i Nu, šta mi reče?! Do konca godine mogao bi se pojaviti i četvrti izbor iz tiha humorističkih zapisa – najavila je autorica na književnoj večeri u punoj dvorani.

Uz izložbu slika iz Marine zbirke, sa slikama Vicka Kavelja, Ante Ljubičića “Cara”, Nenada Vlajčića, Vesne Ujević i drugih imotskih slikara, o njezinu novinarskom te književnom radu i drugim kulturnim aktivnostima govorili su novinari Mladen Vuković i Mijo Zidar, prof. Mara Pezo i Vesna Ujević, a Marijan Grbavac, Sanja Bago, Ivana Petričević, Marijana Pezo i Josipa Rimac-Vlajčić čitali su izabrane tekstove iz Marina šestoknjižja. U glazbenom dijelu programa pjevala je Marijana Pezo uz gitarističko-mandolinsku pratnju Sare i Roka Mustapića.

Mijo Zidar, Mara Ožić-Bebek, Mara Pezo, Mladen Vuković i Josipa Rimac-Vlajčić