Knjiga o svim našim brguljama

Udruga za očuvanje zavičajne baštine Slivno, sa sjedištem u Splitu, koju vodi prof. dr. sc. Anđelko Mrkonjić, koji u rodnom Slivnu ima i Etnografsku zbirku – Zavičajni muzej Mrkonjić, od svoga osnutka 2003. godine priređuje i stručne i znanstvene skupove, tribine i okrugle stolove o zaštiti i promicanju kulturne i prirodne baštine u Zabiokovlju, a surađujući s nizom drugih kulturnih ustanova i udruga, tematika rada se širila i na područje zapadne Hercegovine. Gotovo svake druge godine objavi se i zbornik radova s tih skupova pa je ovih dana, u sunakladi s Crkvom u svijetu iz Splita tiskan zbornik Brgulje – štovanje svetaca u Zabiokovlju. O običajima štovanja svetaca zaštitnika pojedinih mjesta, župa, plemena i obitelji, koje nazivamo i brguljama, bilo je riječi na prošlogodišnjem proljetnom skupu u Slivnu.

Zbornik donosi osam tekstova. O teološkima pogledima na čašćenje svetaca pišu svećenici i profesori na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Splitu don Mladen Parlov, don Alojzije Čondrić i don Ivan Bodrožić. O čašćenju svetaca i tradiciji brgulje u našim okobiokovskim mjestima, osobito u Slivnu, pišu Ivan Mišur, Marko Dragić i Dragica Zeljko Selak, a u trećem dijelu zbornika o društvenom značenju čašćenja svetaca pišu Lidija Petrić i Frane Strikić.

Zbornik Brgulje – štovanje svetaca u Zabiokovlju bit će predstavljen u utorak, 8. studenoga 2022. u 18 sati u galeriji Dominikanskog samostana na splitskom Pazaru (Hrvojea 2). Predstavljači su urednik zbornika prof. dr. sc. Ivan Bodrožić, dr. sc. Domagoj Volarević i Mladen Vuković.