Koncertom klapa u susret Gospi od Anđela

Kako je zadnjih dana najavljivano putem interneta i drugih medija, u nedjelju u 20 sati u crkvi sv. Franje u Imotskom održan je koncert klapa s klapski obrađenim duhovnim skladbama te s tri skladbe u solo izvedbi, sve u čast zaštitnice Imotskog i Imotske krajine Gospe od Anđela. Koncert je najavio imotski gvardijana fra Kristijan Stipanović, navodeći vrijednosti pjevanja Bogu i u ove dane, naročito našoj Majci Mariji, Uzoritoj i neka je koncert najava skorom slavlju Gospi od Anđela, u crkvi tvrđave Topane.

Kao domaćin i suorganizator koncerta, (organizatori: Franjevački samostan Imotski i Kulturna udruga Pismo moja Imotski) koncert je otvorila ženska klapa Neviste iz Imotskog, skladbama: Zdravo Marijo (V, Sunko), Klanjam ti se smjerno (F. Schubert) i Divici Mariji (M. Marulić / Š. Marović). Topao i mekan zvuk ženskog višeglasja specifično oplemenjen povratkom sopranistice Ane Đuzel u klapu, nije dao priliku slušateljima ostati ravnodušnim.

Susjedi iz Prološca muška klapa Sv. Mihovil Proložac izvela je skladbe: Tebe tražim (A. Mateljan / Š. Marović), Oči u oči (B. Bošnjaković / M. Božić) i Ja sam uskrsnuće (Š. Marović). Klapski muškarci inače nadahnjuju slušatelje snažnijim pristupom izvođenja skladbi, no sinoć su iz njih note i riječi tekli u valovima tiho i tiše šuljajući se crkvom od uha do uha.

Kako koncert ne bi bio samo klapski u goste iz Mostara, Imotskom došla je solistica Lucija Zovko, koja je uz sviranje na el. glasoviru izvela dvije autorske skladbe svog muža; Tebi, Majko i Molitva, a slušateljima se približila poznatom skladbom; Bliže, o Bože moj (S. Adams / L. Mason).

Prije samog finala i zajedničke izvedbe pjesme Gospe od Anđela (fra V. Vrčić / M. Tomac) klapa Bratovština sv. Stipana iz susjedne Gorice izvela je skladbe: Dobra večer, Uzorita (trad. obr. J. Gotovac) koja je u biti ljubavna pjesma ali u ovoj prigodi sva ljubav kroz skladno, klapsko pjevanje, bez većih isticanja pojedinih glasova, bila je upućena Uzoritoj Majci Mariji. Niti pjesma Svetom Stipanu (T. Ključe / Ž. Ključe) nije slučajno uvrštena u koncert već je najava skorog slavlja Sv. Stipanu u Gorici. I njihova treća izvedba bila je znakovitog naslova; Pozdrav Majci (S. Zovko) u izvođenju sa solisticom Lucijom Zovko.

Večer stvorena za one koji ljube duhovnost, duhovnu glazbu i klapsko pjevanje i to u idealnom prostoru koji bez mikrofonija i drugih tehničkih zavrzlama što pruža užitak slušanju najsavršenijeg glazbenog instrumenta, ljudskih glasnih žica, obogaćeno prirodnim halom prostora staro-crkvene gradnje.