Utorak , 28 studenoga 2023

Krivodolsko druženje 25 pjesnika uz čaroliju stiha

U organizaciji Kulturne umjetničke udruge Ujević i vrijedne predsjednice Vesne Ujević u subotu 12. kolovoza i ove godine održana je pjesnička večer imotskih pjesnika i njihovih gostiju. Po 13. put su de okupili zaljubljenici u poetsku riječ koje ni korona nije omela protekla tri ljeta. Kod kapele sv. Mihovila i spomenika Tinu u Gornjim Ujevićima, u večeri “suza svetog Lovre” na nebu, puštene su suze za imotske književnika koji su naš napustili ovog ljeta. Uvodno je Branka Buljan pročitala svoju pjesmu svojoj teti – klarisi Anki Petričević, sestri Mariji od Presvetog Srca, te tekst predsjednice DHK-a Hrvojke Mihanović Salopek o pjesnikinji koja je nedavno preminula u 94. godini života i 67. godini redovništvu u splitskom samostanu klarisa. Njezine dvije pjesme pročitala je Mislava Jonjić. Svoje pjesme posvećene klarisi govorili su Mate Buljubašić, Marina Kljajo, Miljenka Koštro, Anita Martinac, Ilija Protuđer i Maja Tomas.

Na književnoj večeri prisjetilo se i nedavno preminulih Mladenka Karina, Senke Batošić i Maje Delić Peršen, čiji zapis o imotskom kamenu je pročitala Marijana Pezo.

Slijedili su nastupi dvadesetak pjesnika koji su se predstavili s pjesmom dvije: Divna Ban Bakota, Danica Bartulović, Ivan Bitanga Šujan, Anka Bodrožić, Šimun Čagalj, Nađan Dumanić, Ljiljana Jerončić, Blanka Kraljević (pjesmu pročitala Željka Šaravanja), Frano Livajić, Mihovil Bogoslav Matković, Ljubica Rogulj, Julija Stapić, Ivica Šušić, Ivan Iko Ujević (njegovu pjesmu posvećenu Juri Ujeviću čitala Maja Ujević) i Srećko Župić, koji je predložio stihove za zajedničku spomen grobnicu svih hrvatskih mučenika u Udbini.

Program je vodio Mladen Vuković, koji je izrekao i nekoliko aforizama, a tri duhovne pjesme otpjevali su Josipa Jelavić i Marko Udovičić. Druženje je nastavljeno uz bogati domjenak koji su pripremili Ujevići, te uz gitaru.

Do viđenja sljedećeg ljeta na kamenom guvnu (trgu) gdje se uređuje i Kuća imotske riči.

Samo za ovu prigodu splitsku čakavski pjesnik Nađan Dumanić je napisao dvije pjesme na ikavici:

UJEVIĆA DVORI

Podbablje se suncu smije

Pokloniš se zemlji, radu

Pradjedova krv te grije

Čuvajući vjeru, nadu

U znamenu i kamenu

U veselju i pokori

Ponos kraju i imenu

Ujevića stoje dvori

Od davnina preko Tina

Bile ovdje razne vlasti

Hrvatstvo je tu istina

Ljudi redom puni časti

Pod kapelom Mihovila sveta

U toplini materina skuta

Redom evo već 13 ljeta

Stih pjesnika put neba odluta

Poskok čuva izvor vode

Vuk je vladar crne noći

Oj Imotski dični rode

Bog ti bio na pomoći