Kujundžićev Tuđman u Drumu

Stipan Kujundžić, akademski kipar iz Grubina, jedan je od najdarovitijih mladih kipara u Hrvatskoj, a svojim djelima neprestalno oduševljava i očarava mnogobrojne ljubitelje umjetničkih djela. Jedan od njegovih projekata nedavno je “zasjao” u središtu Općine Podbablje u mjestu Drum kod lokalne pošte gdje je u prigodi 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana lokalni ogranak HDZ-a inicirao postavljanje poprsja koje je upravo od kamena izradio akademski kipar Stipan Kujundžić.

Umjetnik koji je rođen 1982. u Imotskom, a diplomirao je kiparstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2006., u klasi prof. Matka Mijića, dosad je priredio nekoliko samostalnih izložaba Putnici kroz vrijeme, Podrumi Dioklecijanove palače u Splitu 2007., Imotski 2007., Kaštel Sućurac 2005.). Sudjelovao je na nekoliko skupnih izložaba te na dvjema kiparskim kolonijama (Vrsar 2004., Brač 2007.). Ističu mu se javni radovi u Vrsaru (Mornareva žudnja, skulptura u kamenu) i na Braču (Morske igre, skulptura u
kamenu) kao i poprsje Tinu Ujeviću ispred škole u Krivodolu. Zadnjih godina se prihvatio primijenjene umjetnosti izučavajući i izrađujući na svojstven skulpturalni način trzalačke i gudačke instrumente preteče violina i gitara s kojima radi niz izlaganja; Ljubljana, Zagreb i nedavno Imotski.

Projekt uređenja u Drumu financiran je iz Programa uređenja trgova i tržnica na području Splitsko-dalmatinske županija iz proračuna županije, a prema riječima Josipa Šerića, predsjednika Općinskog ogranka HDZ-a Podbablje, inicijatori uređenja trga su u pregovorima sa čelnim ljudima Hrvatske pošte te bi se cijela pošta i prostor ispred pošte trebali urediti, a nakon toga u planu je i tribina o djelu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Slika: Nakon postavljanja poprsja uskoro nas očekuje i obnova pošte