Mandolina Imota

Izaslanik župana Splitsko-dalmatinske županije Josip Matković u Imotskom je otvorio 25. po redu Hrvatski festival mandolinista Mandolina Imota, istaknuvši kako je Imotski grad kulture i grad povijesti. “Mandolina je u Imotskom već 25 godina brendirana i gaji duh glazbe. To je ono što sve u Imotskom može veseliti, jer je to dodana vrijednost ovoga grada. Vi mandolinisti ste ono što Imotski zaslužuje i ono što baštini već godinama, ne samo u posljednjih 25 godina. Sve to što radite nastojte sačuvati za pokoljenja koja dolaze”, poručio je Matković.

Izaslanik ministrice kulture i medija Ivan Alduk rekao je kako je imotska priča puno drugačija u odnosu na percepciju toga grada izvan Imotskog. “Jedan dio te priče je imotska ljubav prema glazbi i potreba za njom. Koncertna dvorana, glazbena škola, gradska glaba, mandolinski orkestar i ovaj festival su itekakvi dokaz da su stvari uistinu drugačije. 25 godina je velika stvar. Netko je prije 25 godina stvorio jednu priču koja traje i danas, priču na koju stvarno svi u Imotskom mogu biti ponosni”, rekao je Alduk.

Zamjenica gradonačelnika Grada Imotskoga Ana Marija Radeljić naglasila je međunarodni karakter ove manifestacije. “Ovaj festival ima međunarodni karakter jer su već prije 10 godina tu počeli sudjelovati orkestri iz cijele Europe. Zahvaljujem svim izvođačima i njihovim voditeljima. Ovo je jako lijepa promocija Imotskoga i cijele Splitsko-dalmatinske županije”, rekla je Radeljić.

Splitsko-dalmatinska županija tradicionalno je jedan od pokrovitelja festivala “Mandolina Imota”, jedinog mandolinskog festivala u Hrvatskoj.