Monografija o Medovu Docu predstavljena i u Splitu

Nakon dviju knjiga o povijesti Medova Doca iz pera Petra Matkovića, Udruga građana Medov Dolac i zagrebačka kuća M PRAG objavili su monografiju KAKO I KADA MEDOV DOLAC NASTA. To je svojevrsni duhovni zbornik, mozaik knjiga u kojoj je tiskano 25 tekstova iz pera 9 autora, uz crteže Paule Matković, studentice Umjetničke akademije u Splitu.

Monografija s povijesnim, sociološkim, etnografskim, vjerskim, jezikoslovnim i literarnim tekstovima medovačkih autora objavljena je u prigodi prošlogodišnjih jubileja – 300 godina od utemeljenja imena MEDOV DOLAC i 260 godina od izgradnje crkve sv. Roka u Medovu Docu, a zbog pandemije predstavlja se tek ove godine. Nakon predstavljanja knjige 14. kolovoza u Medovu Docu, o njoj je bilo riječi i u programu 27. listopada 2021. u punoj dvorani konkatedrale sv. Petra u Splitu. Skup su na početku pozdravili župan Blaženko Boban i predsjednik udruge Medov Dolac Bogoslav Džaja. Nadahnutim riječima o toj divot knjizi Medovljana i Medovki govorili su don Ivan Matković, vranjički župnik i autor uvodnog alegorijskog teksta o postanku imena Medov Dolac (osam i kasnije još dva medova dočića sjedinjena u jedno današnje ime), zatim urednik, suator i sunakladnik Mihovil Bogoslav Matković, Josip Jović, Ivica Šušić, recenzent Josip Matijević, Nensi Segarić (koja je pročitala i tekst don Ante Rake), a program je vodio Mladen Vuković. Tekstove iz knjige čitali su Petar Matković i Vesna Čenin (Brstilo).

Spomenimo da je u knjizi i zapis o zavičaju Ivane Brstilo Lovrić, a osim spomenutih autora, u monografiji su izborom priča i stihova predstavljeni i Ivan Raos, Marijan Ivan Čagalj, Matko Džaja, Kata Lendić i Šimun Čagalj, a autori fotografija su Jakov Matković i Matko Raos.