Nagrada OŠ “Josip Vergilij Perić” na Festivalu izvrsnosti

Osnovna škola „Josip Vergilij Perić“ Imotski osvojila je 2. mjesto u kategoriji „Ukupni pobjednik Čuvara baštine 2022. godine“ na Festivalu izvrsnosti u Solinu, koji se ove godine prvi put održao u organizaciji Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije 2. lipnja 2022. u Amfiteatru Salona. U sklopu programa „Čuvari baštine“ predstavljen je projekt Osnovne škole „Josip Vergilij Perić“ pod nazivom „Tičice lete generacijama“. Projekt je napisala učiteljica Katija Nikolić i uspješno je prošao na natječaju Centra izvrsnosti raspisanom početkom tekuće školske godine. Koordinatorica projekta Katija Nikolić provela je projektne aktivnosti u suradnji s profesoricom Ivanom Petričević i 20-ak učenika iz 4. a, 6. c i 7. a razreda.

Tijekom školske godine održano je 7 radionica kroz koje su mentorice podučile učenike izradi tičica koje se u Imotskom i Glavini Donjoj tradicionalno izrađuju od smokvine srčike i njima se ukrašavaju maslinove grančice koje se za Cvjetnicu nose na blagoslov. Sve faze projekta dokumentirane su kroz videozapise, prezentacije, fotografije, radijske emisije, letke te članke na mrežnoj stranici i Instagram i Facebook profilu Škole, kao i na posebnom Instagram i Facebook profilu koji je upravo u svrhu promocije ovog projekta otvorila koordinatorica Katija Nikolić.

Obzirom da maslinove grančice brzo gube svježinu, tičice smo uronili u prozirnu epoxy smolu te ih u obliku privjesaka i raznolikih ukrasnih predmeta pretvorili u trajni autentični imotski suvenir. Na ovaj smo način sačuvali od zaborava tradicionalnu izradu tičica kao dio imotske baštine duboko ukorijenjene u ovaj kraj stotinama godina, a ujedno smo ih sačuvali u trajnom obliku kao krajnje neobičan suvenir.

Festival izvrsnosti održan je 2. i 3. lipnja, a  2. lipnja bio je predviđen za izlaganje projekata u okviru programa Čuvari baštine. Na izložbenim štandovima uživo je svoje proizvode predstavilo ukupno 35 škola, od čega 24 osnovne i 11 srednjih.  Na Festivalu u pratnji mentorica Katije Nikolić i Ivane Petričević te ravnateljice Škole Monike Pavlović Grabovac projekt su predstavile učenice Gorana Kukavica, 6. c razred i Marija Bekavac, 7. a razred. Iznimno smo ponosno što je naša Osnovna škola „Josip Vergilij Perić“ u konkurenciji od više od 50 sudionika osvojila 2. mjesto u kategoriji „Ukupni pobjednik Čuvara baštine 2022. godine“.

Ravnateljica: Monika Pavlović Grabovac, prof.