Nova demografska mjera “Budi tu. Tu je tvoj dom”

Danas su u hotelu Cornaro u Splitu župan Blaženko Boban i pročelnik županijskog U.O. za prosvjetu, šport, kulturu i tehničku kulturu, Tomislav Đonlić predstavili još jedan vrijedan projekt iz programa demografske obnove, projekt nazvan “Budi tu. Tu je tvoj dom”, koji već u svom imenu naznačuje da je nastavak  ranije započetog projekta, bolje reći kompatibilan županijskom projektu “Tu je tvoj dom”, kroz koji je županija podupirala kupnju, obnovu ili izgradnju kuća ili stanova za mlade obitelji s rubnih područja županije, otoka i Zagore.

U izjavi novinarima župan Blaženko Boban je kazao kako je primarni zadatak Splitsko dalmatinske županije da, uz sve infrastrukturne projekte na području županije, stanovništvo Dalmatinske zagore i otoka ostane na svom rodnom ognjištu: – Bitno je da u svojoj domeni, koliko je god to moguće, svatko ugradi barem mali kamenčić u taj mozaik. Stoga, ovom prilikom pozivam i lokalne zajednice, nacionalnu razinu i sve čimbenike javnog života da maksimalno pridonesu tome kako bi projekti demografske obnove na području Splitsko dalmatinske županije a i cijele Hrvatske bili učinkoviti. U svrhu toga i do sada smo imali niz projekata. Od sufinanciranja produženog boravka u dječjim vrtićima pa do  nabavke besplatnih udžbenika, čime smo pokazali proaktivnost u nametanju određenih projekata prema nacionalnoj razini. Konkretno oba spomenuta programa preuzela je Vlada RH – kazao je župan, te povezao ovaj projekt s ranije pokrenutim projektom “Tu je tvoj dom”, koji se nastavlja dok za njega bude interesa: – U tijeku je već drugi natječaj spomenutog projekta. U prvom natječaju potpisali smo ugovore sa 120 obitelji ukupne vrijednosti preko 11 milijuna i 650 tisuća kuna. Kao županija dajemo i financijsku potporu za novorođenu djecu, a ta potpora iskorištena je za gotovo 10 tisuća djece, za što je izdvojeno preko 10 milijuna i 500 tisuća kuna – navodio je župan te na kraju iznio neke pretpostavke, koliko bi ovaj projekt koštao: – Prema našoj projekciji radi se o brojci od 1000 do 1100 obitelji za što bi nam bilo potrebno oko 7 milijuna i 300 tisuća kuna, međutim po objavi javnog poziva koji traje od sutra do 23. ožujka 2021. imati ćemo konkretnije podatke.

Tehničke detalje provedbe projekta, iznio je pročelnik županijskog upravnog odjela za prosvjetu, šport, kulturu i tehničku kulturu, Tomislav Đonlić: – Iznosi će se isplaćivati kvartalno, za vrijeme školske godine, učenicima osnovnih i srednjih škola prema kriterijima koje ste čuli. Prihvatljivi prijavitelji na ovaj javni poziv su obitelji s troje i više osnovnoškolaca ili srednjoškolaca, s otoka ili Zagore. Konkretno, obiteljima s troje učenika iz spomenutih rubnih područja županije će se isplaćivati 500 kuna mjesečno, za obitelji s četvero učenika 600 kuna i za obitelji s petero i više djece 700 kuna, s tim što će se uplate, kako već rekoh, izvršavati kvartalno, tijekom školske godine. Znači, po ovom pozivu isplate na račun roditelja idu, prvi dio u svibnju, drugi dio u srpnju, ove godine. Dakle, predmet poziva je deset mjeseci školske godine – kazao  je pročelnik Đonlić.

Predstavljanju projekta su, uz župana Bobana i pročelnika Đonlića, nazočili i zamjenik župana Ante Šošić i pročelnik kabineta župana Davor Pavić.