Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

Novo izdanje Božinovićeva romana “Obiježen”

Prije dvije godine preminuo je publicist Tomislav Božinović (Sarajevo, 1942. – Split, 2022.), koji je objavio osam knjiga poezije, proze, drama i satire (humoreske i aforizmi). Među njima je i roman “Obilježen”, objavljen u izdanju HKD Napredak Split 2003., s pričom o stradanju u udbaškim proganjanjima obitelji Ivana Božića od kraja Drugog svjetskog rata do stvaranja slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Iako su svi likovi u romanu izmišljeni, pisan je na gorkim autobiografskim iskustvima autora koji je i sam kao dvogodišnji dječak prošao Bleiburg i Križni put hrvatskog naroda, o kojemu se nije smjelo javno govoriti u komunističkoj Jugoslaviji pa je o toj bolnoj temi pisano samo u hrvatskoj emigraciji. Tek dolaskom demokracije devedesetih godina otvoreni su arhivi, ali i stotine masovnih jama s ostacima ubijenih žrtava, a nastala su i nova književna djela koja promišljaju tu bolnu ranu iz hrvatske povijesti.

Uz antologiju hrvatskih stihova “Pod nebom Bleiburga” (1998.) priređivača Vinka Grubišića i Krešimira Šege te roman “Četverored” (1997., 1999.) autora Ivana Aralice, Božinovićev roman je među prvim književnim obradama te žrtvoslovne teme u suverenoj Hrvatskoj, napisao je u pogovoru knjizi Mladen Vuković, naglasivši: “Njegova priča dokument je staljinističkih metoda u olovnim vremenima, kada je i najobičniji domoljub proganjan kao državni neprijatelj broj jedan, a sve zbog mogućeg grijeha starijih, ili zbog olakih dodvoraških objeda kojima su Božićev dosje u “službama državne bezbednosti” punili razni režimski plaćenici. Tu ganutljivu priču o ucjenjivanju i kažnjavanju civilnih gubitnika Božinović je ispisao tečnim stilom, uvjerljivim i vrckavim dijalozima, katkada i u grču. Prožet teško shvatljivim torturama nad čovjekom koji ne misli kao i vlast, ovaj roman s postmodernističkim elementima citatnosti obogaćuje suvremenu hrvatsku književnost. I poziv om je da se prevede na engleski jezik, kako bi se spoznala istina koju je jugoslavenska diplomacija patvorila i britanski čitatelj spoznao povijesne “zasluge” svoje nacije.”

Kako je roman “Obilježen” već odavno rasprodan, na poticaj Tomislavove kćeri Matijane, javne bilježnice u Splitu, nakon 21 godine, ponovno u Napretkovoj nakladi upravo je tiskano i njegovo drugo izdanje, koje će najmlađim naraštajima pružiti još jedan pogled na nedavnu prošlost svojih očeva i djedova.