Obilježen Dan grada Imotskog

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja Topana za sve poginule hrvatske branitelje i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana počela je svečanost obilježavanja Dana Grada Imotskog, odnosno blagdana Gospe od Anđela-zaštitnice Grada Imotskog i cijele Imotske krajine.Poslije toga bila je misa u crkvi Svetoga Franje .

  Središnji dio je bila svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Imotskog. Osim vijećnika na sjednici su bili i uvaženi gosti. To je prije svega predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković te ministar vanjski i europskih poslova  Gordan Grlić Radman. Bili su nazočni i nekoliko saborskih zastupnika, župan Boban sa suradnicima te čelnici okolnih općina, kao i  načelnici Gruda i Posušja. Bili su nazočni i predstavnici braniteljskih udruga te stradalnika Domovinskog rata.

   Sve nazočne goste prvi je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća dr. Perica Tucak.  Gradonačelnik Ivan Budalić je također  pozdravio  nazočne te  istaknuo  uspjehe u radu a to je prije svega demografska politika. Imotski u novorođenčad i mlade ulaže oko 8.5 milijuna kuna  što već daje rezultata. Za prijevoz učenika  ,obroke i školski  pribor oko 2 milijuna kuna. Imotski je po demografiji u hrvatskom vrhu.Modernizirana je javna rasvjeta,za 14 hektara širi se Gospodarska zona u Vinjenima Gornjim.  Pravi bum napravljen je u turizmu  .  2006. godine bilo je 2 kuće za odmor , prošle godine 2021. bilo je 386 kuća za odmor te preko 100 tisuća noćenja. Ove godine imamo 432 kuće za odmor.Sigurno će brojke od prošle godine biti premašene.Geo park Biokovo-Imotska jezera te spojna cesta Zagvozd-Imotski puno će značiti u svekolikom razvoju imotskog kraja.

 Prigodno su pozdravili u ime Hrvatskog sabora Zdravka Bušić te župan Blaženko Boban.

  Toplo pozdravljen nazočnim se obratio i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković. On je prvo pozdravio branitelje i stradalnike Domovinskog rata  te što je Vlada učinila za njihovo zbranjavanje na području Imotskog. Tu je i izgradnja Dnevne bolnice u Zagvozdu,rekonstrukcija Doma zdravlja,dogradnja Samostana ,velika ulaganja u Aglomeraciju Imotski kojom se se znatno smanjiti gubici vode te povećati  mogućnost priključka na kanalizaciju i odvodnju sa sadašnjih 13 do 60 posto. Projekti prekogranične suradnje od kojih je najvažnija brza cesta Zagvozd-Imotski-Zapadna Hercegovina. Poslije svečane sjednice predsjenik Plenković je održao radni sastanak s čelnicima lokalne samoprave.

    Potpisana je Povelja o prijateljstvu gradova Imotskog i Obrovca. Potpisali su je imotski gradonačelnik Ivan Budalić i gradonačelnik Obrovca Ante Župan.

   Nagrade Grada za ovu godinu su dobili dr. Joško Maras te fra Zoran Kutleša i fra Kristijan Stipanović.

   Sutra na sam blagdan Gospe o Anđečla sveta je misa u 18 sati a predvodi je vrhbosanski nadbiskup u miru,kardinal Vinka Puljić.

Foto: Duje Klarić/ Cropix