Obilježena 31.obljetnica 115.imotske brigade

Danas je svečano obilježena 31-a obljetnica osnutka 115 Imotske brigade HV. Svečanosti je osim pripadnika brigade  ba je o nazočan i Predsjenik RH i vrhovni zapovjednik HV Zoran Milanović, njegov savjetnik za branitelje general Marijan Mareković te izaslanik Vlade i ministra branitelja Špiro Janović. Bili su nazočni i predstavnici županija i jednica lokalne samouprave te braniteljskih udruga.

     Poslije polaganja vijenaca održana je misa za poginule pripadnike 115. brigade koju je predvodio fra Zoran Kutleša.

     Nakon toga nazočnim braniteljima i njihovim gostima obratio je predsjednik Milanović. On je istaknuo ulogu hrvatskih branitelja u stvaranju države .Da nije njih ne bilo hrvatske države.Ali isto tako da nije bilo njih ne bi bilo ni mira u BIH, odnosno Dejtonskog sporazuma. Da nije bilo Dejtonskog sporazuma ne bi bilo ni BiH. Sin lije Izetbegovića koje ga je predsjednik Tuđman odlikovao stalno pomeće hrvatskoj politici.Ovo bi trebao znati. Ako to neće da zna ili to negira neka vrati odlikovanje svoga oca. Hrvatski narod u BiH je ravnopravan s dva druga .Prije tridesetak godina nastalo je dosta država a jedino je Hrvatska nastala  u obrambenom i osloboditeljskom ratu. Žrtve branitelja treba poštivati Hrvatska je sada snažna jer je članica dva velika saveza. .Domovini vjeran!

    Nakon ovih riječi predsjednik Milanović dobio je dugotrajan pljesak. Mnogi su se hrjeli s njime fotografirati.U dvorima don Ivana Turića   

Održano je zajedničko druženje  svih sudionika.

   Kroz vrijeme Domovinskog rata kroz 115. brigadu prošlo je oko 4 tisuće pripadnika. Za vrijeme rata poginule je deset njenih pripadnika te nekoliko stotina teže i lakše ranjenih. Od rat do danas je umrlo preko 400 branitelja iz 115. brigade.Priprema se i monografija o 115, brigadi HV autora Nikole Štambaka i  Jakše Raguža. Svečanosti je bio nazočan i ravnatelj Dokumentacijskog centra Domovinskog rata prof. Ante Nazor.

FOTO: Imotski.in i Veljko Tolić