Održan 21. Gangafest Slivno 2023.

Nakon mise zadušnice za pok. Rafaela Begića i fra Željka Tolića i sve preminule slivanjske gangaše i gangašice, u subotu, 19. kolovoza, održan je 21. Gangafest Slivno koji se tradicionalno održava u prvu subotu nakon Velike Gospe u Slivnu koje je po dvadeset i prvi put bilo središte starih običaja, nepresušne tradicije i kulturne baštine Imotske krajine te cijele Dalmatinske zagore i Zapadne Hercegovine.

Nakon hrvatske himne, molitve i minute brecanja slivanjskih zvona sa zvonika slivanjske crkve Presvetog Trojstva za sve pokojne hrvatske (slivanjske) branitelje, kao i za sve Slivanjce i Slivanjke, gangaše i gangašice, nazočne je blagoslovio i molitvu u zajedništvu sa gangašima i pukom izmolio fra Zoran Kutleša.

Gangu su otvorili Slivanjci Gojko Lozina, Marinović Marić i Ivan Radalj Zele.

Na smotri gange, na kojoj su ove godine ukinute nagrade, svi sudionici su ujedno nagrađeni, nastupilo je dvadesetak gangaških skupina (gangaši iz Slivna, Gruda, Posušja, Dikovače, Podbablja, Zmijavaca, Dicma, gangašice iz Duvna, Bušanja, Imotskoga, diplari i guslari) čula se i nazdravica. Pristigli su brojni raseljeni Slivanjci iz mnogih mjesta diljem Hrvatske, daleke tuđine, čak i iz Kanade, Australije  i Amerike, kako bi, uz pjesmu i vino, zagangali, onu dragu, srcu milozvučnu pismu, uz koju se nekada rađalo i umiralo, radilo i slavilo, vjenčavalo i zabavljalo:

Selo Slivno u cara te neme

ni žlibine u tri kraljevine.

Smotri Gangafestu Slivno nazočili su načelnik Runovića Mario Repušić koji je imao i prigodnu riječ, a u ime Splitsko-dalmatinske županije nazočili su pročelnik Anđelko Katavić i dožupan Ante Šošić koji je službeno proglasio dvadeseti i prvu smotru gange Gangafest Slivno otvorenom, a svoj blagoslov uz molitvu, uputio je fra Zoran Kutleša kojemu su Slivanjci u ovoj prigodi darovali mali dar zahvale, kao i orguljašici Ivani Nikolić.

Gangu je priredila Udruga Mladih, pod pokroviteljstvom SDŽ i Općine Runovićuz pomoć brojnih slivanjskih sponzora i obrtnika, a program je vodio Ivica Prgomet – Paškić. Ganga je započela predstavom za djecu, zatim je slijedio nastup gangaša i guslara, uz bogatu tombulu i jedan glazbeni bend The Lovers, uz pjesmu i ples, po staroj slivanjskoj navadi, veselilo se do jutarnjih sati. Osim gangaških skupina i zaljubljenika u gangu, u Slivnu su se i ove godine okupili brojni domaći i furešti turisti, koji već tradicionalno usklađuju svoje godišnje odmore s Gangafestom.

Dragica Zeljko Selak