Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

Otkrivanje spomen ploče Žarku Domljanu

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog državnog sabora, u subotu, 13. travnja 2024. u 11 sati svečano je otkrivanje spomen ploče dr. sc. Žarku Domljanu na pročelju Gradske knjižnice “Don Mihovil Pavlinović”, rodnoj kući dr. Domljana.

Spomen ploča je umjetničko ostvarenje nedavno preminule, velike hrvatske i europske kiparice, akademkinje, Marije Ujević Galetović. Impresivnom popisu uzvanika, obitelji Domljan, Grada Imotskog i Sabora, pored saborskih zastupnika, članova mnogobrojne obitelji Domljan, pridružiti će se i Doris Pack bivša predsjednica Odbora Europskog parlamenta za Jugoistočnu Europu i velika zagovarateljica Hrvatske.

Hvala obitelji Domljan, Gradu Imotskom i Hrvatskom državnom saboru.

S doktorom Žarkom Domljanom upoznala sam se slučajno, kada sam ga pozvala da navrati u Knjižnicu i da pogleda što mi to danas radimo i kako sve to danas izgleda. Srdačno je prihvatio poziv te je od tada često i rado navraćao. Hodajući zadivljeno hodnicima i odjelima Knjižnice, često bi znao ponoviti rečenicu kako bolju sudbinu za kuću u kojoj se rodio nije mogao zamisliti osim da se u njoj nalazi knjižnica, knjige, najveće duhovno bogatstvo čovjeka. Usuđujem se kazati kako nam je tu rečenicu ostavio u zalog, kao obvezu. S njom je sve rečeno – izjavila nam je ravnateljica Gradske knjižnice dr. sc. Marija Jović.