Pčele

Sve pčele potječu od matice, najvažnije članice pčelinje zajednice koja je vođa roja i održava red u košnici. Iako je veličine sjemenke sezama, pčelinji mozak računa 600 puta brže nego najbrže računalo! Evo i još nekoliko zanimljivosti iz života pčela. Pčele je moguće dresirati i naučiti brojati do 5. Neka istraživanja pokazuju da pčele znaju da je Zemlja okrugla jer su sposobne izračunavati kut pod kojim trebaju letjeti da bi došle do izbora hrane.

   Pčele lete brzinom od 50 kilometara na sat. Tom prilikom u sekundu čak 400 puta zamahnu krilima. Bez ikakve dvojbe u košnicu se mogu vratiti i s udaljenosti od 8 kilometar.

   Pčele u prirodi razlikuju oko 130 mirisa, a imaju i izuzetan vid.

   Pčele međusobno komuniciraju zijanjem krilima, a imaju poseban ples kojim jedna drugoj signaliziraju izvor hrane.

   Sada nakon 150 milijuna godina prisutnosti pčela na Zemlji , pčele su u većoj opasnosti nego što je to ikada bilo slučaj u bogatoj prošlosti čovječanstva.

   Danas su pčele ugroženije nego ikada, a najveći su problemi s kojima se susreću bolesti, nedostatak prirodne hrane, upotreba štetnih pesticida, smanjivanje prirodnog okoliša.

   O  oprašivanju  pčela izravno ovisi proizvodnja trećine hrane koju konzumiramo! Kada ne bi bilo pčela mnoge police u našim trgovinama bile bi prazne . Tako ne bi bilo većine voća i povrća, namirnica životinjskog podrijetla, kave, badema, šećera, ulja suncokreta….

   Do sada smo mi trebali pčele, a sada pčele trebaju nas!

   Već nekoliko godina slabi su prinosi meda, a pčelari zbog nedostatka hrane trebaju prihranjivati pčele.

    Jedan veliki učenjak je rekao da bi u slučaju nestanka pčela teško preživjeli i ljudi.

    Bez pčela nema života – čuvajmo ih, jer im se broj drastično smanjio.