Pejo Šimić osvojio prvu nagradu na BLJESKU SLOBODE

U povodu obilježavanja 27. godišnjice VRO BLJESAK, Općina Okučani i Narodna knjižnica i čitaonica Okučani raspisali su natječaj za najbolju domoljubnu pjesmu posvećenu VRO BLJESAK.  Na toj priredbi je naglašeno da je to jedan od sadržaja kojim se na dostojanstven način prisjećamo dana stvaranja hrvatske domovine i dana ponosa i slave.

Nakon što je časni sud (5 profesora iz Okučana, Bogićevaca i Pleternice) ocijenio pristigle pjesme iz domovinske i iseljene Hrvatske, finalna večer u sklopu trodnevne proslave VRO BLJESAK održana je 29. travnja u 19 sati u prepunoj dvorani Društvenog doma u Okučanima, gdje je nastupilo 6 finalista.

Prvu nagradu osvojila je pjesma SINOVI BLJESKA I OLUJE autora Peje Šimića, druga nagrada pripala je Zdenku Kapetaniću iz Nove Gradiške, a treća Nadi Bonić iz Požege. Nagrade su im uručili općinski načelnik Okučana Aco Kapetanić i ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Okučani Dijana Kašljević.

Nagrade za doprinos domoljubnom stihu dobili su Irena Kalan iz Bilica, Kata Tutić iz Požege te Ante Ćurić iz Bjelovara

Ovom nagradom u Okučanima Pejo Šimić zatvorio je četvrti trofej na pjesničkim manifestacijama  posvećenim Domovinskom ratu u Hrvatskoj. Na ranija tri festivala u Vukovaru, Kninu i Splitu njegova domoljubna poezija također je bila pobjednička. Šimić izražava zadovoljstvo što je struka prepoznala njegovu domoljubnu poeziju i adekvatno je nagradila.

Prekrasan je osjećaj imati sva četiri domoljubna trofeja u svojoj pjesničkoj riznici. Kako reče legendarni ratni izvjestitelj iz Sarajeva Pejo Gašparović: „Uistinu Pejo Šimić uspostavio je neraskidiv savez svoje poezije s Domovinskim ratom. Šimićevo stvaralaštvo nije bljesak trenutka koji nestane brzinom kojom i bljesne, nego ono ima svoju dugoročniju dimenziju koja će se prenositi i na buduće naraštaje. Šimićeve pjesme su literarni spomenik Domovinskom ratu i Domoljublju uopće. To je Domoljublje koje tuče iz dubine srca. Pejo Šimić je bard domoljubne poezije.“ Ovo nagradom u Okučanima on to više nema potrebe nikome dokazivati.

Načelnik općine Okučani Aco Vidaković i ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Dijana Kašljević održali su emotivne govore i zahvalili se pjesnicima i gostima večeri – glumcu Ivici Koprivnjaku koji je uprizorio ulomak iz monodrame Đuke Begovića te KUD-u Tkanica iz Okučana. 

Boris Čavar

SINOVI  BLJESKA OLUJE

Brižni čuvari svete grude,

Vaše košulje još uvijek odišu

Po barutu i znoju.

Srca vatrena ne sanjahu provode

Nego slobodnu Hrvatsku rođenu u boju.

Bol što peče iz dubokih rana

I suze što teku uz škrgut zubi

Na rodnoj grudi ostaviše zapis,

Još kuca srce koje te ljubi.

Htjedoše nam otet šum Dunava,

Sinje more,Velebit i Papuk,

Htjedoše nam ubit svetog Duju.

Al’ od tvrde razbiše se hridi.

Zapamtit će Bljesak i Oluju!

Sa slavonskih polja, vinograda,

Gorskih visova i Zlatne doline,

U svibanjsko praskozorje zasjao je

Bljesak slobode iz njedara Domovine.

Tragovi vaši ostat će vječno

Na krušnoj ravnici, jezeru i stijeni!

Maslini i žitu zemlja će pričat’

Kakvi su bili sinovi njeni.

Domovino, dična i ponosna!

Dosanjana u barutu i krvi.

Ma možemo mi i selit i gorit’

Od Dunava do plavog Jadrana

Sveti barjak na vijek će vijorit’

Pejo Šimić