Pjesnici u spomen Zvonku Bušiću Taiku

U sklopu sedme Likovne kolonije u čast Zvonku Bušiću Taiku, 25. kolovoza pred starom crkvom u hercegovačkoj Gorici predstavljen je zbornik domoljubnih pjesama DOMOSNOVLJE U VERIGAMA s osamdesetak epskih i lirskih pjesama sedamdesetak autora iz Hrvatske, BiH i svijeta. U povodu 10. obljetnice smrti Zvonka Bušića (1946-2013), koji je zbog otmice zrakoplova i borbe protiv totalitarnog jugoslavenskog režima odslužio 32 godine u američkim zatvorima, knjigu je priredio Mladen Vuković, a nakladnici su ogranci Matice hrvatske iz Imotskoga i Gruda. Gotovo polovica pjesama su prvotisci. Pogovor je napisao Damir Pešorda, a zanimljivo je da je prvi put u povijesti hrvatske književnosti u izbor uvrštena i pjesma koju je o Bušiću napisala Umjetna inteligencija.
O knjizi su govorili Mario Bušić, fra Ante Marić i Mladen Vuković, svima je zahvalila Taikova supruga, Hrvatska Penelope Julienne Eden Bušić. Zatim su svoje stihove iz knjige govorili Anica Anka Bodrožić, Mate Buljubašić, Nađan Dumanić, Frano Livajić, Jerko Mandurić, Anita Martinac i Ilija Protuđer. U glazbenom dijelu programa pjevale su Marija Prlić i Marija Bušić, a program je vodila Marija Prlić.

Od imotskih autora u knjizi su stihovima zastupljeni Ivan Šamija, Tomislav Božinović, Jozo Mršić, Anica Bodrožić, Ivan Gudelj Jokić, Frano Livajić, Mate Buljubašić, Drago Maršić, Mladen Vuković, Ivan Bitanga Šujan, Mario Bilić, Julija Stapić, Dragica Zeljko Selak, Ivan Kujundžić i Zrinka Bušić.

Foto: Ilija Protuđer

Knjiga Domosnovlje u verigama predstavljena je i u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu u Zagrebu 1. rujna, na spomendan Taikove smrti, nakon svete mise zadušnice. O knjizi je govorio Đuro Vidmarović, a izabrane stihove kazivao je Robert Kurbaša.

Za sve one koji nisu čitali zbirku lirskih pjesama posvećenih Anti Brunu Bušiću (Bard i mučenik hrvatskog državotvorja), koja je prvotno objavljena 2008. godine, priložen je PDF četvrtog dupunjenog web izdanja knjige.