Iz ljubuške Vinarije Nuić stiže vijest da je krajem srpnja počela jematva! Bere se rana bijela sorta chardonnay. Jematva je uranila najmanje tri tjedna. Pošto i na imotskom području imamo vinograde zasađeno ovom sortom vinove loze, za očekivati je sličnu berbu i na našim vinogradima. Naravno, tome je razlog puno sunčanih i toplih dana tijekom vegetacije. Imotski vinogradari očekuju dobru jematvu!
Pretpostavlja se da na imotskom području imamo oko 800 hektara pod vinovom lozom, odnosno oko 6 milijuna trsova vinove loze. Oko 90 posto je domaća, autohtona kujundžuša. Kujundžuša je bila pred izumiranjem zatvaranjem rasadnika na Kamenmostu i Borku. Srećom, bilo je pametnih i mudrih ljudi koji su to prepoznali i sačuvali ovu našu vinsku sortu.
U Imotskoj krajini imamo dvadesetak manjih vinarija i OPG-a koji znaju njezin značaj te je brižno čuvaju i njeguju. Radi se u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu na kloniranju kujundžuše.