Postavljanje Bošnjakova kipa Gospe od Puta u Lovreću

Akademski kipar i sveučilišni profesor Kruno Bošnjak daruje svojoj i našoj Župi Lovreć-Opanci autorski odljev skulpture u bronci (ukupna visina s postoljem oko 400 cm ili četiri metra). Kip Gospe od Puta bit će svečano otkriven 5. kolovoza 2022., postavljen na platou bočno južno od župne crkve, tako da bi lice Majke Božje i djeteta Isusa gledalo na naša sela u smjeru dijelova planine Bijakove i Mosora te naših brda Viševca i Gradine, gledalo bi ujedno na zapaljenu Frankića kuću u kojoj su stradali lovrećki mučenici, kao i na cestu kojom su generacije naših sumještana odlazile na svoja putovanja trbuhom za kruhom po bijelome svijetu i uvijek se rado vraćale na svoja pradjedovska ognjišta.

Sam čin darovanja i odricanja od autorskog honorara ne rješava problem značajnog iznosa novčanih sredstava koja treba prikupiti za troškove lijevanja kipa u bronci, kao i za izradu temelja i postolja na koji će kip biti postavljen, a koji okvirno iznose 40.000,00 Eura.

Društvo Lovrećana u Zagrebu pokrenulo je inicijativu prikupljanja sredstava kako bi se ta lijepa i plemenita ideja postavljanja Gospina kipa ispred naše crkve i realizirala. Pored članova Društva Lovrećana u Zagrebu u akciji sudjeluju i svi Lovrećani i Opančani u domovini i svijetu, kao i svi prijatelji našeg mjesta te bi to bio naš svojevrsni zavjetni dar rodnoj župi i mjestu.

Za postavljanje kipa pribavljena je pismena odluka Župnog vijeća Župe Lovreć-Opanci i Općinskog vijeća Općine Lovreć da se kip može postaviti na prostoru ispred crkve te su ishodovane potrebne dozvole, kao nam je rečeno iz župe, od nadležnih županijskih i državnih tijela. U tijeku su pripremni građevinski radovi izrade temelja i postolja za kip koje izvodi naš sumještanin Nikica Katić, a već je prikupljen i značajan iznos financijskih sredstava.

Za provedbu ove akcije, Društvo Lovrećana u Zagrebu u suradnji s našim župnikom fra Dinkom Bošnjakom oformilo je organizacijsko-provedbeni odbor, a u planu je da se kip Gospe od Puta svečano blagoslovi na Zavjetni blagdan Gospe Lurdske i Dan Općine Lovreć, 5. kolovoza 2022. godine nakon sv. mise.

Pozivamo vas da u skladu sa svojim financijskim mogućnostima i na dragovoljnoj bazi potpomognete ovu akciju te na taj način omogućite njezinu realizaciju.

U prilogu je primjerak uplatnice na kojemu je broj žiro-računa, odnosno IBAN: HR8423600001101493610 Društva Lovrećana Zagreb kod Zagrebačke banke, Zagreb s opisom plaćanja. Za uplate iz inozemstva prilažemo i SWIFT/BIC: ZABAHR2X.

Ukoliko želite uplatiti na račun Župe ili izravno Ljevaonici, prilažemo adresu i transakcijski račun tih ustanova na sljedećoj stranici.

Organizacijsko-provedbeni odbor Društva Lovrećana u Zagrebu od srca se zahvaljuje na vašem daru te vam ujedno jamčino zakonito i transparetno postupanje, s nadom i vjerom da ćemo složno, sveobuhvatno, ustrajno i uz Božju pomoć uspjeti ovu akciju provesti u djelo.

Ukoliko želite izravno uplatu poslati na transakcijski račun Župe ili Ljevaonice, evo podataka o primatelju:

  1. Primatelj: Župa Lovreć-Opanci, 21 257 Lovreć, Hrvatska, Privredna banka Zagreb, IBAN: HR82 2340 0091 1110 8321 6,

SWIFT CODE: PBZGHR2X (ako je uplata iz inozemstva)

  1. Primatelj: Ljevaonica umjetnina Akademije likovnih umjetnosti, 10 000 Zagreb, Ilica 85, IBAN: HR75 2402 0061 1000 1631 4

Opis plaćanja: Dar za lijevanje i postavljanje kipa Gospe od puta u Lovreću autora sveuč. prof. akademskog kipara Krune Bošnjaka

Svaka uplata bit će evidentirana i predočena javnosti, ukoliko to želi darovatelj, u Glasniku Lovreć Društva Lovrećana Zagreb.

U Zagrebu, 18. srpnja 2022.

Društvo Lovrećana, predsjednik Ivan Bekavac Basić