Povijesni pregled: Imotska krajina, 1. siječnja 1989., broj 422.

U našem tradicionalnom povijesnom vremeplovu u Imotskoj krajini idemo u vrijeme uoči osvita moderne i suverene Hrvatske odnosno u godinu 1989. kada je iz tiska izašlo 422. izdanje “Imotske krajine”. Na naslovnici lista je čestitka na novoj 1989. godini te prigodni kalendar uz crtež Ante Ujevića (danas uglednog suca).

OPĆINA KAO SOCIJALNI SLUČAJ

No, “radni” dio lista započinje razgovorom s Jozom Bilićem, predsjednikom Skupštine općine Imotski u kojem ovaj diplomirani pravnik tvrdi kako je “općina kao socijalni slučaj”. U razgovoru na gotovo dvije stranice ističe probleme Općine Imotski. To su u prvom redu demografsko stanje koje je po predsjedniku- katastrofalno. Naglašava i “armiju nezaposlenih” koja broji oko 3000 osoba te oko 5 do 6 tisuća Imoćana koji su u inozemstvu. Bilić ističe i branu “Ričice” kao propali projekt koji je po njemu usporio razvoj Imotske krajine te ističe kako se ideja “o gradnji Brane rodila u nekim drugim vremenima i iskrivljenim procjenama o materijalnim mogućnostima dviju Republika”.

U daljnjem dijelu lista donosi se vijest o poskupljenju komunalija, vijest o saveznoj plaketi Krunoslavu Zujiću, ali o maloj privredi iz Ciste Velike. Tako je članak o Dinku Vujici čija tvornica šiva auto navlake doživjela popriličnu zainteresiranost čitatelja.

Nastavljeno je traganje za vodom u Slivnu gdje su vršena hidrogeološka istraživanja koja su vršili radnici “Geoinžinjeringa” iz Sarajeva te specijalizirana jedinica JNA. Za cestu Proložac-Studenci ugovoreni su radovi od 1,3 milijarde dinara, a radove će izvoditi splitska tvrtka “Melioracija”. Iz djelatnosti SIZ-a za 1988. godinu istaknuto je kako je prošla 1988. godina bila godina asfaltiranja lokalnih cesta. Tako je asfaltirano u Dobranjama, Lovreću, cesta Grabovac-Zagvozd-Turija, zatim Kamenmost-Runovići gdje je utrošeno 450 tona asfalta i druge prometnice.

“Imotska krajina” donosi tekst i o ogorčenju mještana Kutleša koji zahtijevaju cestu koju su platili još 1981. godine .

Donesen je tekst i o zlatu imotske nevjeste Vilme Anić koja je na Olimpijskim igrama u Soeulu osvojila zlatnu medalju u streljaštvu, ali i o satovima stomatologa dr. Vlade Vicića. Tekstovi “Imotske krajine” počeli su se kompjuterski slagati i to zahvaljujući studentu Gordanu Pešordi koji je stari haker te zaljubljenik u informatiku i kompjutore te jedan od aktivnijih članova Radio kluba “Crveno jezero”.

Ivica Šušić piše rubriku “Zagvoške slike” odnosni tekst “Za imoćanske boli”, a Ivan Juroš piše o izabranim pjesmama Petra Gudelja.

U sportskim vijestima piše se o aktiviranju imotskog košarkaškog kluba te njihovu suradnju sa košarkašima iz susjednog Posušja. Završena je liga u malom nogometu, a pobjednik je ekipa “Bratstvo II” iz Glavine Donje dok su drugo mjesto osvojili radnici imotskog Sekretarijata za unutrašnje poslove. Na trećem mjestu je ekipa PK “Imota”. Braco Ćosić u listu predstavlja momčad “Bratstva” iz Vinjana Donjih koji je zreo za viši rang.