Povijesni pregled: Imotska krajina, 15. rujna 1981., broj 257.

“Opet nesklad želja i mogućnosti” naslov je koji dominira na naslovnoj stranici lokalnog glasila “Imotska krajina” koji je izdan točno na današnji dan prije 41. godinu. Tema je to o upisima u srednju školu koja je tih dana dobrano zaokupirala učenike.

Tako piše: “Imotskim je osnovnoškolcima i srednjoškolcima nova školska godina započela 7. rujna. Spornih pitanja u vezi s upisom bilo je u Osnovnoj školu Imotski jer su se u prvi i u peti razred željeli upisati i učenici s područja iz kojih su se dosadašnjih godina učenici upisivali u sebi najbližu školu. Upis u Centar za usmjereno obrazovanje “Pavao Lozo” ni nakon drugog upisnog roka nije završen za 70 učenika polaznika završnog razreda. Nadopunjena su upisna mjesta za tokare, vodoinstalatere, vrtlare i konfekcionare. Tako stoji da je CUO “Pavao Lozo” upisan ukupno 331 učenik”.

“Imotska krajina” u tom broju piše o udžbenicima odnosno o njihovoj skupoći pa tako piše da se za nabavku udžbenika treba izdvojiti i milijardu i pol starih dinara te navodi razliku u cijenama bilježnica, a novinar ističe kako se cijene razlikuju ponajviše po koricama, a ne po broju listova te piše: “Ako je na korici ilustracija s likom “Paje Patka” ili slično onda je cijena mnogo skuplja. Dakle, plaća se ambalaža, a ne sadržaj”.

INVESTICIJE U TOKU

Spominju se tako i investicije koje su u tijeku. Među prvima je PK “Vino-duhan-voće” u kojem navode da je završen investicijski program proširenja kapaciteta od 2100 vagona, a taj financijski zahvat koštao je 150 milijuna dinara te najavljuje izradu programa za izgradnju tvornice sokova. Druga investicija je ulaganje u JUR “Elektrodalmacija” te je te 1981. godine završena investicija prve faze izgradnje TS “Konjevode” koja je koštala 25 milijuna dinara, a izgrađena je sredstvima “Elektrodalmacije” Split, “Elektroprenosa” i Skupštine općine Imotski. Treća investicija je izgradnja vodovoda, a navodi se da je izgrađena “sjeverna strana polja” od Prološca do Vinjana Donjih te je utrošeno 47 milijuna dinara.

Donesena je i vijest o gradnji nogometnog igrališta u Zmijavcima na području “Poljetina”, a u odbor za građenje imenovani su: Nediljko i Milan Milas, Nikola Znaor, Ljubo Mrkonjić i Ivan Ivkošić.

Ostale vijesti možete vidjeti u galeriji fotografija: