Predstavljanje knjige o djeci s teškoćama u razvoju

Matica hrvatska-Ogranak Grude, Kulturni dom Antun Branko Šimić Grude i Matica hrvatska – Ogranak Čitluk pozivaju na XVI. dane Matice hrvatske u Grudama 2021 . – Božiću ususret koji će se održati 11. studenoga 2021. (četvrtak) u kinodvorani u Grudama u 19 sati. U sklopu Mjeseca hrvatske knjige koji se ove godine održava pod motom HRVATI SE S KNJIGOM! bit će predstavljena knjiga Krijesnice: Priče o osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju.

Bila bi to jedna sasvim obična knjiga, da u sebi ne skriva ne samo životne priče 80-ak autora, nego i sedam priča prikupljačica građe. To su: Andrea Soldo, Anđelka Franjičić, Antea Bagarić, Azra Grizović, Iva-Ines Pavlović, Marina Papić i Marija-Zorka Vasilj.

Knjiga je nastala kao njihov projekt pomoći jednoj, po njima najzapostavljenijoj populaciji, a to su DJECA S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU (TUR) i osobe s invaliditetom (OSI). Glavni cilj ove knjige je podizanje razine svijesti društva o osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju te razbijanje predrasuda i stereotipija o toj populaciji.

Knjiga sadrži devedeset i jednu priču, a raspoređene su u osam poglavlja te prožete crtežima djece s teškoćama u razvoju. Autori priča su osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju, njihovi roditelji, braća i sestre te ostali ljudi koji su dio njihovog života: stručnjaci, studenti, prijatelji. Svi oni govore o jednom – o vrijednosti i vrlinama svake osobe. Recenzenti knjige su fra Goran Azinović i Maja Smolić, mag. rehab. educ.

Knjiga će se moći nabaviti po cijeni od 20 KM, a sav prihod ići će za pomoć i potporu osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju.