Predstavljanje zbirke stihova Margite Bubalo

U nakladi Udruge KUM Proložac objavljena je prva zbirka stihova Zjene i raj Margite Bubalo, sudionice Domovinskog rata, koja danas radi u Hrvatskoj ratnoj mornarici u Splitu, a živi u Lugu. Rođena je 1973. u Imotskom (djevojački Bartulović), a djetinjstvo je proživjela u Studencima, koji su obilježili njezina poetska nadahnuća. Zbirka s više od stotinu domoljubnih, duhovnih, bogobojaznih i ljubavnih pjesama u slobodnom stihu ilustrirana je crtežima fra Ante Udovičića.

Knjiga je pred dupkom punom dvoranom Pučkog otvorenog učilišta u Imotskom predstavljena u petak 1. travnja 2022. godine. O knjizi su govorili Mladen Vuković i Dragica Zeljko Selak, a Ivana Petričević i Marijan Grbavac čitali su izabrane stihove. U glazbenom dijelu pjevala je Sara Mustapić uz gitarističku pratnju Ane Pešorda. Autorica Margita Bubalo na kraju se zahvalila svima koji su pomogli da se objelodani njezina prva zbirka pjesama.

Marijan Grbavac “Mirić”, Ivana Petričević, Margita Bubalo, Dragica Zeljko Selak i Mladen Vuković

“Pjesme prije svega odišu patriotizmom, bogoljubljem i neraskidivim vazama obitelji. U njima se osjeća jednostavnost, iskrenost i proživljenost mentalnih slika kroz njen jezik snova i njen jezik sjećanja. Margita svojim jezikom poezije komunicira sa širom publikom, jer su opisi i emocije jasni, opipljivi i svima znani. Njen stil ne leprša do akademskih kritičara već je utkan u svaki pokret jedne majke, žrtvenice, ranjene srne i žene koja ipak ponosno kroči kroz sve stranputice i provalije života. Njeni Studenci, riznica sjećanja, pričaju ne jednu Margitinu priču, već na tisuće njih, opisujući tisuće suza i tisuće rečenica koju obliku jednu individuu i jednu dušu uokvirenu u savršenstvo postojanja.” – napisala je u predgovoru Tina Maršić.

“Autorica kroz svoju poeziju iskazuje svoje najintimnije bolne misli i tako nam razgolićuje svoju dušu. Pjesma joj pomaže postojati, tražiti, vjerovati, letjeti i nositi se sa svim nedaćama svijeta koje je okružuju” – ističe u svom pogovoru Dragica Zeljko Selak.