Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

Predstavljeno književno djelo Marijana Mandića

Kako smo i najavili, u Gradskoj knjižnici u Imotskom predstavljena su tri romana Marijana Mandića iz Mostara. To su romani Tranzicija, Vojnik u pet odora te Ideologija.

    Marijan Mandić /1964./ s ova tri djela, ali i drugim književnim uradcima zasigurno je najplodniji živući pisac i pripovjedač iz Mostara. On u svojim djelima povezuje život ljudi u prošlosti na hercegovačkim i dalmatinskim prostorima, kako u prošlosti tako i danas. Naravno na taj način spominje i  Imotski. U pripremi ima još četiri romana s povijesnom tematikom. Očekuje ga i obrana doktorata na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu. Inače, do Domovinskog rata radio je kao profesor povijesti u nekoliko srednjih škola u Mostaru. Za vrijeme Domovinskog rata uključuje se u obranu Domovine te biva teško ranjen zbog čega ima trajni invaliditet.

    Za svoje zasluge u ratu dobio je visoka odlikovanja Republike Hrvatske kao što su: Red hrvatskog trolista, Red hrvatskog križa, Spomenica Domovinskog rata te medalje Ljeto 95 i Oluja 95.

     O književnom radu prof. Marijana Mandića govorili su novinar Ante Aračić i prof. Ivan Vrljić. Vrlo lijepo je govorio i sam autor burno pozdravljen od nazočne publike. Predstavljanje je vodila novinarka Josipa Rimac Vlajčić iz Imotskog.

      Sve nazočne pozdravili su ravnateljica Gradske knjižnice don Mihovila Pavlinovića iz Imotskog dr. sc. Marija Jović, a lijepom ozračju pjevanjem su pridonijeli fokloraši iz Rakitna na čelu s Ivanom Pavković i Božom Marićem. Oni su otpjevali nekoliko hercegovačkih narodnih pjesama.