Preminuo poklisar kulture Vinko Đuzel Paško

Foto: Davor Todorić

Shrvan teškom bolešću, 6. studenoga 2021. u 63. godini života prerano je preminuo Vinko Đuzel Paško (1959. – 2021.), koji će biti pokopan na imotskom groblju 8. studenoga 2021. I nebo je danas nastavilo plakati za tom vrlom lirskom dušom, popularnim ugostiteljom i vlasnikom kultnog imotskog kafića Paško. Od samog otvorenja taj caffe bar nedaleko od Tinova spomenika bio je otvoren za različite javne i underground kulturne programe. Paškin kafić bio je desetljećima druga imotska pozornica za umjetnike sa svih strana svijeta, tu su priređivane likovne izložbe, recitali i predstavljanja knjiga, rock slušaonice i ‘after party’ koncerti. Utemeljen 1982. godine, to je bio klub imotskih i hercegovačkih rockera u kojemu su se slušali klasici rock glazbe, a nakon ponoći i dobar jazz. Radio Zagreb je jednu svoju emisiju “Posljednji krici iz kavane” emitirao iz imotske kavane Kris (odavno već ne radi) i Paške. Vjerojatno nema mladića i djevojke koji su ikada posjetili Imotski a da nisu barem jedanput svratili u to gnijezde ljubitelja i štovatelja kulturnog i umjetničkog čina.

Na oba kata njegova kafića – galerije, u prizemlju i osobito u suterenu (podrumu), priređeno je više od pedeset likovnih izložbi, skupnih i samostalnih, od prve Davorka Barbira Ćire do ostalih majstora kista koje je najčešće otvarala Mara Ožić Bebek. Paško ih je, s osmijehom i neizostavnim (crnim) šeširom na glavi, sve marno i s ljubavlju ugostio.

Uoči 40. rođendana kafića, odlazi njegov gazda u pramčioke raja. Za 30. rođendan caffe bara u ljeto 2012. Tomislav Matković snimio je 23-minutni dokumentarni film Paško koji je dostupan na Youtube poveznici: https://youtu.be/x2NTX_ebV8U

Paško je bio i predsjednikom Nogometnog kluba Imotski.

Odlaskom Paške svi gubimo nezamjenjivog prijatelja (i rođaka mi), velikog čovjeka, a grad Imotski dobrog duha imotske kulture. Neka Paško odmara na nebesima, uz nadu da će njegov kafić i dalje imati otvorene dveri za mala kulturna događanja i izložbe!